Η πρώτη φάση της πολιτικής αντιπαράθεσης για τα Σκόπια κορυφώνεται με το σημερινό Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Εκεί όπου χτυπά η καρδιά της Μακεδονίας μας.
Ταυτόχρονα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι προτάσεις Νίμιτς καταδεικνύουν την προσπάθεια ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ να εγκλωβίσουν την ελληνική πλευρά στο μονόδρομο της συνέχισης της καπηλείας του ονόματος της Μακεδονίας μας από τα Σκόπια, τα οποία συνεχίζοντας τις προκλήσεις τους απαιτούν πλέον από την Ελλάδα να παύσει να χρησιμοποιεί το όνομα της Μακεδονίας καθ΄ οιονδήποτε τρόπο. Έτσι οι σκοπιανοί ζήτησαν να αλλάξει όνομα το αεροδρόμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη, καθώς και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αλλά και οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Και να φανταστεί κανείς ότι ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς τι πρόκειται να συμβεί αν οι σκοπιανοί αποσπάσουν τη συναίνεση της Ελλάδας για χρήση απ΄ αυτούς με οποιονδήποτε τρόπο του ονόματος της Μακεδονίας. Επιπλέον οι σκοπιανοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την αλυτρωτική τους προπαγάνδα καθώς επιμένουν στο ιδεολόγημά τους περί δήθεν Μακεδονικού Έθνους.
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση συνεχώς διολισθαίνει διαπραγματευτικά σε θέσεις οι οποίες βλάπτουν το εθνικό συμφέρον ενώ ταυτόχρονα επιτίθεται σε όσους συνεχίζουν να επιμένουν ότι πρέπει να παραμείνουμε αταλάντευτοι στις εθνικές μας θέσεις μας για το σκοπιανό. Θέσεις οι οποίες συμπυκνώνονται στη γνωστή ρήση ότι η Μακεδονία είναι μια και Ελληνική.
Επιπλέον η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αξιοποιήσει την Απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Λισαβώνα στις 27/6/1992 σύμφωνα με την οποία «η Κοινότητα είναι διατεθειμένη να αναγνωρίσει αυτή τη Δημοκρατία, με τα σημερινά της σύνορα, με ονομασία που δεν θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία».
Το ίδιο ισχύει και για την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) επί της αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο κατέγραψε με ιδιαίτερη σαφήνεια το ιστορικό της όλης υπόθεσης. Όπως είχα επισημάνει σε σχετικό άρθρο μου στις 30/10/1994 στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία το ΔΕΚ «αφού αναφέρθηκε στους Ελληνικούς ισχυρισμούς ότι τα Σκόπια προσπάθησαν συστηματικά να προωθήσουν την ιδέα της ενιαίας Μακεδονίας με την κυκλοφορία χαρτών, ημερολογίων κλπ τα οποία απεικόνιζαν όχι μόνο εδάφη των Σκοπίων αλλά μια ευρύτερη περιοχή έως το Αιγαίο πέλαγος που περιλάμβανε την πόλη της Θεσσαλονίκης και το όρος Όλυμπος, παρατήρησε ότι οι ενέργειες αυτές σε συνδυασμό με την υιοθέτηση του Ήλιου της Βεργίνας ως εμβλήματος της σημαίας του κράτους των Σκοπίων, δημιούργησαν κλίμα εντάσεως με την Ελληνική Δημοκρατία και ερμηνεύθηκαν από την πλευρά της Ελλάδας ως ενέργειες εχθρικές και προκλητικές που υπονόμευαν όχι μόνο τις σχέσεις των δύο κρατών αλλά και την ιστορία ολόκληρης της Βαλκανικής». Κλείνοντας τις σκέψεις μου στο εν λόγω άρθρο πριν από 24 χρόνια παρατηρούσα: «Οι επισημάνσεις αυτές του Δικαστηρίου είναι ιδιαίτερα σημαντικές από πολιτικής απόψεως, καθώς η πλειοψηφία των υπολοίπων κρατών της Ένωσης και η Επιτροπή αμφισβητούν έντονα την ιστορική πραγματικότητα….».
Αντί λοιπόν η Αθήνα να στείλει το μήνυμα στα Σκόπια ότι οφείλουν να πάψουν του λοιπού να καπηλεύονται το όνομα της Μακεδονίας μας και να εγκαταλείψουν τις αλυτρωτικές τους επιδιώξεις υπογράφοντας μάλιστα και σχετική διεθνή σύμβαση με την Ελλάδα, προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό τον Νίμιτς ο οποίος εντελώς προκλητικά δήλωσε ότι η βάση της συζήτησης για την ονοματολογία των Σκοπίων ξεκινά δήθεν από την παραδοχή ότι τα Σκόπια θα χρησιμοποιούν όνομα που σε κάθε περίπτωση θα περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία, λανσάροντας μάλιστα στην πασαρέλα πέντε διαφορικές ονομασίες για τα Σκόπια που όλες πάντως περιείχαν το όνομα Μακεδονία.
Μέσα λοιπόν σ΄ αυτό το στημένο σκηνικό μιας σύγχρονης διεθνούς «παράγκας» με σημαδεμένη την τράπουλα και υπό τις ευλογίες του Σόρος προχωρά η δήθεν διαπραγμάτευση με τα Σκόπια.
Και όμως η Ελλάδα πολιτικά και θεσμικά κρατά το κλειδί των εξελίξεων και αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ ο οποίος διεμήνυσε στους σκοπιανούς ότι η όποια μελλοντική ένταξή τους στη Συμμαχία περνά από την Αθήνα.
Η θέση μας ως ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι πως διαφωνούμε κάθετα με οποιαδήποτε χρήση του ονόματος της Μακεδονίας μας από τα Σκόπια καθώς και με οποιονδήποτε γεωγραφικό προσδιορισμό ο οποίος παραπέμπει και χρησιμοποιεί τη λέξη Μακεδονία στο όνομα των Σκοπίων.
Επιπλέον καλούμε την κυβέρνηση να θέσει το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων στην κρίση του Ελληνικού λαού ο οποίος ενεργώντας κυρίαρχα και πρωτογενώς να αποφασίσει σχετικά με δημοψήφισμα για το Σκοπιανό.
Νότης Μαριάς 21/1/2017
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.