Περιλήψεις
Πομπηία. Ένας από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου, που απασχολεί ακόμα και σήμερα τους ερευνητές. Ο Philippe Charlier συνεργάζεται μαζί τους και ερευνά την φυσική κατάσταση των κατοίκων της Πομπηίας και της Ηράκλειας προτού καταστραφούν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Επανεξετάζουν τις συνθήκες της καταστροφής ανεβαίνοντας στις πλαγιές του Βεζούβιου και ξανακάνουν τη διαδρομή του Πλίνιου του Πρεσβύτερου στον κόλπο της Νάπολης.
Ο ανθρωπολόγος Luigi Capasso, ο οποίος μελέτησε για πολλά χρόνια τους σκελετούς της Ηράκλειας, μας μιλά επίσης για τις εξαιρετικές ανακαλύψεις του σχετικά με τις συνέπειες της καταστροφής και τη φυσική κατάσταση των κατοίκων.
ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: ΚΡΗΤΗ, ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΥ ΓΑΛΛΙΑ, 2013, 26' Σκηνοθεσία: DOMINIQUE ADT
Ο Philippe Charlier αναζητά τις ρίζες ενός από τους σημαντικότερους μύθους της ανθρωπότητας: του λαβύρινθου, αυτού του δαίδαλου όπου που ζούσε ο Μινώταυρος. Στην καρδιά της Κρήτης, και συνοδευόμενος από τον αρχαιολόγο Ευθύμη Λαζόγκα, ο Philippe διερευνά τους πρώτους χώρους λατρείας της αρχαιότητας: τα σπήλαια του νησιού. Ανακαλύπτει στο κέντρο της Κρήτης τον Μεγάλο Λαβύρινθο: ένα δίκτυο από τεχνητές υπόγειες σήραγγες που ελάχιστα έχουν ερευνηθεί και κινηματογραφούνται για πρώτη φορά.
ΟΛΚΑΣ 1. ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ ΛΙΜΑΝΙΑ-ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΟΥΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ, 2013, 50'41'' Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΤΣΟΣ
«Ολκάς» στα βυζαντινά χρόνια ήταν το εμπορικό πλοίο που διέσχιζε τη Μαύρη Θάλασσα και μετέφερε αγαθά στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία αλλά και πέρα από αυτή. Εκτός όμως από εμπορεύματα, μετέφερε ιδέες, αξίες, καλλιτεχνικές τάσεις και θρησκευτικές πεποιθήσεις που επηρέασαν σημαντικά τη μορφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Το οδοιπορικό ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και ακολουθώντας τις ακτές της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουκρανίας, Κριμαίας και Γεωργίας καταλήγει στην Κωνσταντινούπολη.
Ακολουθώντας αυτούς τους θαλάσσιους δρόμους αναδεικνύονται οι πολιτιστικές, τουριστικές και οικονομικές σχέσεις της ευρύτερης περιοχής, μέσω των μνημείων που σώζονται από τους μεσαιωνικούς χρόνους.
Τα μνημεία αυτά, κινητά και ακίνητα, αποτυπώνουν τις ιστορικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε ο πολιτισμός των συγκεκριμένων πόλεων και αποτελούν ζωντανούς μάρτυρες των επαφών που υπήρχαν μεταξύ των διαφόρων περιοχών.
Αρχαίος Υπολογιστής/ Ancient Computer της Paula S.Apsell 52’ USA
Τα χέρια και τα πρόσωπα των αρχαίων αγαλμάτων μοιάζουν με απορρίμματα στον πάτο της θάλασσας λίγο έξω από τις ακτές της Ελλάδας. Μα δεν είναι αυτό το συναρπαστικότερο εύρημα. Προσβεβλημένα από άλατα 2000 ετών τα υψηλού επιπέδου μηχανικής γρανάζια είναι εμφανή μέρη μίας μυστήριας συσκευής που χρονολογείται στο 50 Π.Κ.Ε. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των ακτινών X, και εργαζόμενοι πάνω στη συνειδητοποίηση ότι τα οδοντωτά γρανάζια αντιστοιχούν σε πρώτους αριθμούς που σχετίζονται με την Αστρονομία. Η συσκευή αποκαλύπτεται ως ο παλαιότερα γνωστός υπολογιστής που χρησιμοποιούταν για να προβλέπει εκλείψεις και να αναπαριστά τις πλανητικές κινήσεις.
1.Τίτλος: Νεύτων: Η Δύναμη του Θεού Ελλάδα 2016, 40΄ Πάνος Ανέστης
Αποτελεί το πρώτο ελληνικό δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με θέμα την ζωή και το έργο του Sir Isaac Newton, και sequel του βραβευμένου ''Galileo: Fighting in the Dawn of Modern Science'' (2013).
“Two Worlds “. Maciej Adamek 52’
Σε αυτό το εμπνευσμένο οικογενειακό πορτρέτο, η 12χρονη Laura είναι ο οδηγός μας στη ζωή, με τους γονείς της κωφούς, κάτι που είναι ασυνήθιστο, προκλητικό και εκπληκτικά απλό
&
Για παιδιά δημοτικού μόνο
ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ
Επιλογή ANIMA SYROS Χωρίς διαλόγους
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.