12/08/2017 02:41:00 μ.μ.
0

Τη διαχρονική σχέση τέχνης και δημοκρατίας και την επικαιροποίηση αυτής της σχέσης στην Ελλάδα της κρίσης, σκιαγράφησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, κατά τον χαιρετισμό του στη σημερινή δεύτερη μέρα διεξαγωγής του συνεδρίου «Τέχνη και Δημοκρατία», που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

            Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, «η Τέχνη και η λογοκρισία που δέχονται ορισμένα δημιουργήματά της είναι οργανικά δεμένες με τις αντιπαραθέσεις και τις συζητήσεις που γίνονται στις μέρες μας τόσο για το μέλλον της Ευρώπης όσο και για το μέλλον της χώρας μας μετά την τυπική λήξη των μνημονίων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα διαμορφωθεί και η νέα σχέση Τέχνης και Δημοκρατίας, στη νέα εποχή». Ο κ. Βούτσης ανέφερε ως παραδείγματα άσκησης λογοκρισίας το θόρυβο που προκλήθηκε από τις δύο εκθέσεις που φιλοξένησε και στήριξε η Βουλή των Ελλήνων, την Έκθεση Ελλήνων και Βρετανών γελοιογράφων και την Έκθεση Φωτογραφίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

«Η Τέχνη δημιουργεί και εκφράζει, απεικονίζει και προκαλεί συναισθήματα και αισθητικά ερεθίσματα απολύτως αναγκαία για να προσεγγίσουμε κατά μόνας ή συλλογικά πανανθρώπινες αξίες, αλλά και την ελευθερία, την ισότητα και την ίδια τη Δημοκρατία. Μέσα από αυτή τη διάσταση της σχέσης τους ενισχύονται οι τάσεις της ανεκτικότητας απέναντι στα συντηρητικά ανακλαστικά της δυσανεξίας, γίνεται πιο πιθανό να αντιλαμβανόμαστε τη διαφορετικότητα και να τη σεβόμαστε∙ στοιχείο που αφορά τον πυρήνα της Δημοκρατίας» τόνισε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε πως «με το φορτίο των εντυπώσεων και των αναλύσεων που υπήρξαν σε αυτό το πολύ σημαντικό συνέδριο του Ιδρύματος, καλούμαστε εκ των πραγμάτων να προσεγγίσουμε τις σχέσεις Τέχνης και Δημοκρατίας μέσα στο σημερινό περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης και της επιβολής του νεοφιλελευθερισμού, να αναστοχαστούμε μέσα στις συνθήκες της παρατεταμένης -οκταετούς πλέον- βαθύτατης οικονομικής κρίσης, με δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις στη χώρα μας. Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι η λειτουργία της τυπικής Δημοκρατίας αυτά τα χρόνια αντιμετωπίζει κρισιακά φαινόμενα, απότοκα τόσο της προφανούς δοκιμασίας της κεντρικής έννοιας της “λαϊκής κυριαρχίας” ως θεμελίου και εμβρυουλκού προοδευτικών δημοκρατικών εξελίξεων όσο και της ισχυρής υπονόμευσης της κοινωνικής διάστασης της Δημοκρατίας στα όρια των συνταγματικών διασφαλίσεων και εγγυήσεων. Σε αυτά τα όρια λειτουργούν τα τελευταία χρόνια και η Βουλή και το πολιτικό σύστημα».

            Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη συστηματική, εξωστρεφή, πολυσχιδή λειτουργία της Βουλής και τη στήριξη που παρέχει σε πολύ θετικές, δημιουργικές εστίες τέχνης, πολιτισμού, καινοτόμου και πειραματικής δραστηριότητας, στο θέατρο, τον κινηματογράφο, τα εικαστικά, τη μουσική, τις εκδόσεις.

Αναφερόμενος στην απουσία της τέχνης και των δημιουργημάτων της από τη σύγχρονη μιντιακή δημοκρατία, ο κ. Βούτσης επισήμανε πως έτσι «απομειώνεται και η κοινωνική εμβέλεια και η διάσταση αυτής της δημιουργίας, καθώς αποκλείεται συστηματικά από μια σύγχρονη κυρίαρχη λειτουργία ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και πληροφόρησης των πολιτών, κατά το οικείο άρθρο του Συντάγματος».

Με αφετηρία την «ιστορική φάση καμπής τόσο για τον σύγχρονο κόσμο όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που βιώνει διλημματικά τα αδιέξοδα της κρίσης και των πολιτικών που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια», ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε σε μια νέα τάση, στο πλαίσιο της οποίας «οι νέοι άνθρωποι, οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί, οι παραδοσιακές και νεότερες πολιτιστικές εστίες και σχολές έχουν πλούσιο υλικό. Μπορούν για να αποδομήσουν, να ερεθίσουν, να επιχειρήσουν δημιουργίες που θα αναφέρονται σε πανανθρώπινες αξίες και δικαιώματα που δοκιμάζονται δεινά μέσα σε περιβάλλον ακραίων κοινωνικών ανισοτήτων». Όπως υπογράμμισε, «η τάση αυτή προφανώς εγγράφεται οργανικά σε μια νέα, σύγχρονη νοηματοδότηση της σχέσης της Τέχνης με τη Δημοκρατία, όπως για παράδειγμα έγινε με πολύ ενδιαφέρουσες εικαστικές παρεμβάσεις και θεατρικές παραγωγές που αναφέρονται στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα».

Στην πρωινή Γ΄ Συνεδρία με θέμα «Υπάρχουν “μικρόψυχοι καιροί για την τέχνη”; Μεταξύ δύο πολέμων» προήδρευσε ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Αθανασίου. Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο Σάββατο 9 Δεκεμβρίου.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.