12/19/2017 03:08:00 μ.μ.
0

Τον κίνδυνο πλήρους απαξίωσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας θίγει με ερώτησή του ο Γιάννης Μανιάτης προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, κα Λυδία Κονιόρδου, σε συνέχεια συνάντησής του με το Σύλλογο Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων Αργολίδας. Ο Γιάννης Μανιάτης ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις από την αρμόδια Υπουργό τόσο σε ζητήματα στελέχωσης, όσο και σε ζητήματα συνολικότερης πολιτιστικής υποστήριξης.

Ακολουθεί η σχετική ερώτηση του Γ. Μανιάτη:

«Κυρία Υπουργέ,

σε πλήρη απαξίωση οδηγείται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας παρά το γεγονός ότι στην Αργολίδα υπάρχουν κορυφαία μνημεία της προϊστορικής, της κλασσικής, της βυζαντινής και της νεότερης πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Χαρακτηριστικό της σημαντικότητας της Αργολίδας για το σύνολο της πολιτιστικής και τουριστικής ελκυστικότητας της χώρας είναι το γεγονός ότι τα τελευταία 2 χρόνια έχει συνεισφέρει πάνω από 10 εκατ. € έσοδα στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Παρόλα αυτά εμφανίζονται σοβαρότατες υστερήσεις από την πλευρά του Υπουργείου, τόσο σε ζητήματα στελέχωσης, όσο και σε ζητήματα συνολικότερης πολιτιστικής υποστήριξης.

Σε συνάντησή μου με το Σύλλογο Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων Αργολίδας, που αποτελείται από μόνιμους, εποχικούς και σπουδαστές της ειδικότητας ΙΕΚ Φύλαξης Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, όλα τα παραπάνω προβλήματα αναδείχθηκαν με κάθε σαφήνεια. Χαρακτηριστικά τα ζητήματα που τίθενται είναι τα ακόλουθα:

Είναι άγνωστο πόσες από τις 400 θέσεις μονίμων που πρόκειται να προκηρυχθούν σε πανελλαδικό επίπεδο θα διατεθούν στην Αργολίδα. Ταυτόχρονα, έχει ιδιαίτερη σημασία να αναδειχθεί πόσες θέσεις ζήτησε η αρμόδια υπηρεσία.
Είναι άγνωστο τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο για την αναγκαία αύξηση του προσωπικού εποχικής απασχόλησης στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας με στόχο την αρτιότερη φύλαξή τους. Για λόγους σύγκρισης απαιτείται η γνωστοποίηση του αντίστοιχου αιτήματος προσλήψεων εποχικού προσωπικού της αρμόδιας υπηρεσίας τα τελευταία 3 χρόνια.
Ποια είναι η πολιτική του Υπουργείου στη δημιουργία νέων τμημάτων ΙΕΚ ειδικότητας Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, τόσο σε επίπεδο Αργολίδας, όσο και σε επίπεδο Πελοποννήσου.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κα Υπουργός:

Ποια είναι τα έσοδα ανά αρχαιολογικό χώρο και Μουσείο της Αργολίδας τα τελευταία 3 χρόνια και ποιες είναι οι απαντήσεις στα ανωτέρω 3 ζητήματα;»

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.