12/02/2017 12:25:00 μ.μ.
0

Ο τζόγος και η σε μεγάλο βαθμό ενασχόληση με αυτόν αποτελεί ένα φαινόμενο που αναμφίβολα στις μέρες μας παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση. Η υπέρμετρη ενασχόληση με διάφορα τυχερά παιχνίδια όπως η ρουλέτα, το πόκερ, ο ιππόδρομος, το ΚΙΝΟ και διάφορα άλλα φέρει πλέον την ονομασία “παθολογικός τζόγος”.

 Το άρθρο που ακολουθεί της συντακτικής ομάδας του http://www.froytakia777.gr/ έχει ως στόχο να παρουσιάσει τα βασικότερα συμπτώματα του παθολογικού τζόγου, όπως επίσης και προτάσεις σχετικές με τη θεραπευτική του αντιμετώπιση.

Συμπτώματα του παθολογικού τζόγου

Ο τζόγος αποτελεί στην ουσία μια συμπεριφορά εξάρτησης που χαρακτηρίζεται από την απώλεια αυτοελέγχου και τη σταδιακή οικονομική, συναισθηματική και ηθική κατάπτωση του ασθενούς. Στα πλαίσια της εξάρτησης αυτής ο ασθενής αναπτύσσει ανεκτικότητα, θέλει δηλαδή να “τζογάρει” όλο και περισσότερο, χάνοντας συχνά την έννοια του χρόνου και παρουσιάζοντας αλλεπάλληλες ψυχολογικές μεταπτώσεις (ευφορία/δυσφορία).
“Ελαττώματα και αρετές συνδυάζονται αποτελεσματικά έτσι ώστε ο εθισμένος παίκτης να διατηρεί τη σχέση εξάρτησης με το τζόγο”

Η ανάπτυξη συμπεριφορών που χαρακτηρίζονται κυρίως από το ψέμα, την κρυψίνοια αλλά και την ευστροφία αποτελούν τα βασικά συμπτώματα της εν λόγω ασθένειας. Κάποια από αυτά (ψέμα, κρυψίνοια) λειτουργούν ως ελαττώματα, την ώρα που η ευστροφία συγκαταλέγεται στις αρετές του παθολογικού τζογαδόρου. Ο συνδυασμός των παραπάνω χαρακτηριστικών ωστόσο είναι καθοριστικός καθώς χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσε να συνεχίσει την αποκλειστική του σχέση με τα τυχερά παιχνίδια.

Τα τυχερά παιχνίδια διακρίνονται σε
Παιχνίδια τύχης, όπου ο παίχτης δεν ασκεί κανενός είδους έλεγχο (ρουλέτα, φρουτάκια, Κίνο)
Παιχνίδια όπου απαιτείται ένας βαθμός δεξιότητας και γνώσης από τον παίχτη (αθλητικά στοιχήματα, ιπποδρομίες, πόκερ).

Ένα συχνά εμφανιζόμενο σύμπτωμα στην ασθένεια του παθολογικού τζόγου είναι η διαμόρφωση και συντήρηση μύθων, λανθασμένων παραδοχών, αυταπατών και της ψευδαίσθησης ελέγχου γύρω από τις συνθήκες και την τελετουργία του κάθε παιχνιδιού. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως βρίσκονται κοντά στην ανακάλυψη ενός αλάθητου συστήματος που θα τους επιτρέψει να ρεφάρουν και να ανακτήσουν μεγάλα ποσά που έχουν χαθεί σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, τείνουν να υπερεκτιμούν τα κέρδη τους, ενώ είτε ξεχνούν είτε υποτιμούν τα ποσά που έχουν χάσει, υιοθετώντας έτσι μια διαστρεβλωμένη εικόνα των γεγονότων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πεποίθηση ενός παθολογικού παίχτη που θεωρεί ότι “σχεδόν κέρδισε” έχοντας ποντάρει στη ρουλέτα τον αριθμό 13, ενώ ο νικητήριος αριθμός ήταν το 14.
Θεραπευτική αντιμετώπιση

Ο παθολογικός τζόγος ανήκει στις σοβαρές ψυχιατρικές ασθένειες όπου η έκβαση είναι συχνά άσχημη για τον ασθενή τόσο επειδή ο ίδιος αρνείται συνήθως να αναζητήσει θεραπεία όσο και λόγω της εγκατάλειψης που βιώνει από τους οικείους του λόγω του στιγματισμού, της οικονομικής και ηθικής εξάντλησης στην οποία οι τελευταίοι οδηγούνται. Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση είναι χαρακτηριστικά στάδια στην πορεία της ασθένειας του “παθολογικού τζόγου”.
Η θεραπεία του παθολογικού τζόγου συνίσταται στο να βοηθήσει τον ασθενή να ξεπεράσει τις παράλογες σκέψεις που έχει αναπτύξει σχετικά με τον έλεγχο τυχαίων γεγονότων όπως τα τυχερά παιχνίδια καθώς και στην αντιμετώπιση των διαφόρων ψυχιατρικών και νευρολογικών συμπτωμάτων που παρουσιάζονται συνήθως λόγω της εξάρτησης.

“Η εγκατάλειψη των εθισμένων παικτών από το οικείο τους περιβάλλον δυσχεραίνει τη διαδικασία της απεξάρτησης”

Κατά τη φάση της αποτοξίνωσης από το τζόγο είναι πιθανό να κάνουν την εμφάνιση τους διάφορα στερητικά συμπτώματα (πόνοι στο στομάχι, διατροφικές διαταραχές, ναυτία, άγχος, αυπνία, δυσφορία) ενώ συχνά παρατηρούνται νευρολογικές διαταραχές (επιληψία) και διάφορες άλλες ψυχιατρικές παθήσεις. Για την απεξάρτηση (μακροχρόνια αποχή) απαιτείται ένα σωστά δομημένο ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο.

Κύριος στόχος της θεραπευτικής διαδικασίας του ασθενή είναι η κινητοποίηση αυτού προς την κατεύθυνση της βαθμιαίας διακοπής του τζόγου και η αναζήτηση τεχνικών για την μακροχρόνια αποχή του από τα τυχερά παιχνίδια.

Προγραμματισμός για τη λειτουργία ειδικών κέντρων θεραπείας

Πλέον υπάρχουν πολλές ειδικές μονάδες καταπολέμησης εξαρτήσεων, μεταξύ των οποίων και ο τζόγος, που στοχεύουν σε μια ευρύτερη εκπόνηση ενός συγκεκριμένου σχεδίου. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει την πρόληψη, την προστασία και την καταπολέμησης της συγκεκριμένης εξάρτησης. Σε αυτό το μήκος κύματος, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός προτίθεται να αναδιοργανώσει το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις εξαρτήσεις εν γένει, όπως άλλωστε ανακοίνωσε από το βήμα του 16ου Διεθνούς Συνεδρίου της ESBRA, που διεξήχθη στο Ηράκλειο.

Ο κ. Ξάνθος δήλωσε μεταξύ άλλως πως “Με χρηματοδότηση των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσουν ειδικά κέντρα απεξάρτησης ιδιαίτερα στην περιφέρεια, καθώς και κινητές μονάδες, με στόχο να προσφέρουν βοήθεια σε μη αστικά κέντρα και σε περιοχές όπου η πρόσβαση δεν είναι εύκολη. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην επανένταξη των ατόμων που έχουν πέσει «στην παγίδα» της εξάρτησης από το τζόγο. Τα προγράμματα θα είναι προσαρμοσμένα και εστιασμένα στις ανάγκες κάθε πληθυσμιακού κοινού”.
ΠΗΓΗ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.