12/07/2017 10:00:00 π.μ.
0

«Τέχνη και Δημοκρατία» είναι το θέμα το συνεδρίου που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης από σήμερα Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου έως και το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017, με ώρα έναρξης καθημερινά 10 το πρωί. Κατά την έναρξη του συνεδρίου θα απευθύνει χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, καθηγήτρια κ. Νίκη Μαρωνίτη.

Στις εισηγήσεις και στον διάλογο της κάθε συνεδρίας, οι δύο διαφορετικές έννοιες της τέχνης και της δημοκρατίας θα συζητηθούν από τη σκοπιά της φιλοσοφίας της τέχνης, της πολιτικής θεωρίας, της ιστορίας των ιδεών και της εξέλιξης των νοοτροπιών. Επιστήμονες από τα πεδία της ιστορίας, της πολιτικής, της φιλοσοφίας, της αισθητικής και της λογοτεχνίας θα επιχειρήσουν μια συγκριτική ανάγνωση και ερμηνεία των διεθνών και των εθνικών/ελληνικών φαινομένων, κινημάτων, νοοτροπιών, ιδεολογικών και καλλιτεχνικών πρακτικών, σε μακρά διάρκεια.

Οι ενότητες του συνεδρίου οργανώνονται με βάση τις ιστορικές περιόδους κρίσης στον δυτικό -αλλά όχι μόνο- κόσμο τον 19ο και τον 20ό αιώνα, εκκινώντας από τα επαναστατικά κινήματα του 1848 στην Ευρώπη, τα επαναστατικά και εθνικά κινήματα, τον Α´ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Ρωσική Επανάσταση, τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, και φθάνοντας έως την εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Ανάμεσα σε πολλά άλλα ζητήματα που θα εξεταστούν είναι η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης, το άτομο και η κοινωνία, η τέχνη σε εποχές κρίσης του κοινοβουλευτισμού, η τέχνη και η έννοια της παρακμής, η εθνική τέχνη, οι πνευματικές και καλλιτεχνικές πρωτοπορίες του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα και του Μεσοπολέμου, καθώς και ο εικονοκλαστικός μοντερνισμός στη λογοτεχνία και την τέχνη των αρχών του 20ού αιώνα.

Τα ερωτήματα που θέτει το συνέδριο είναι πολλά και πολυπρισματικά, παραμένουν επομένως ανοικτά στον στοχασμό και τον διάλογο. Ένα πρώτο καίριο ερώτημα είναι ο τρόπος που προσλαμβάνεται πνευματικά και καλλιτεχνικά μια εποχή κρίσης και τι έχουν να μας πουν σχετικά οι δημιουργικές αναζητήσεις πνευματικών και καλλιτεχνικών κινημάτων που συμπίπτουν, ή και προηγούνται, από τις κρίσεις αυτές. Ένα παρεπόμενο, εξίσου επίμαχο ερώτημα αφορά τη «μετάσταση» μιας σοβούσας κρίσης στο πεδίο της τέχνης και στις μορφολογικές αλλά και τις εννοιολογικές μεταπλάσεις που καταγράφονται μέσω αυτής. Ένα τρίτο ζήτημα παραπέμπει στην ικανότητα της τέχνης να αναμετρηθεί δημιουργικά με την ιστορία της και την εποχή της. Τέλος, ένα τέταρτο κρίσιμο ερώτημα σχετίζεται με την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης, την κοινωνική της σημασία αλλά και την πολιτική της αυτονομία στο πλαίσιο μιας συνταγματικής δημοκρατίας.

Το συνέδριο είναι ανοικτό στο κοινό.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.