12/05/2017 10:55:00 π.μ.
0


Πέντε μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές η Μάνη είναι απόλυτα εγκαταλειμμένη και απειλείται με νέες καταστροφές από τις βροχοπτώσεις, δεν κηρύχτηκε καν πυρόπληκτη περιοχή.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στις 4-12-2017 οι δυνάμεις της Ν.Δ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν από κοινού να βάλλουν σε ψηφοφορία πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για στήριξη στις πυρόπληκτες περιοχές της Μάνης.

Παραθέτουμε την τοποθέτηση του Περιφερειακού μας Συμβούλου για το θέμα:

Παρέμβαση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλη Γούργαρη στο Περιφερειακό Συμβούλιο για αποκατάσταση ζημιών στις υποδομές στις πλημμυρόπληκτες περιοχές της Λακωνίας.

Βλέποντας το θέμα στην πρόσκληση για συνεδρίαση του ΠεΣυ είπαμε έστω και αργά έρχονται κάποια μέτρα και κονδύλια για τη Μάνη, για τις καταστροφές που είχαμε το περασμένο καλοκαίρι.

Βλέποντας όμως την εισήγηση διαπιστώνουμε ότι, από τα 4,3 εκατ. Ευρώ που είναι η πρόταση, για τη Μάνη προβλέπεται ένα μεγάλο μηδενικό.

Μπήκε ο χειμώνας και οι κάτοικοι των χωριών που επλήγησαν (Κότρωνας, Σκουτάρι, Φλομοχώρι κ.α.) είναι στο έλεος των έντονων βροχοπτώσεων με απρόσμενες συνέπειες. Ήδη οι βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο τοπικό οδικό δίκτυο σύνδεσης των χωριών.

Μετά από τόσους μήνες οι αγροτικοί δρόμοι δεν έχουν καθαριστεί από τα χαλάσματα της οργής της φωτιάς και δεν μπορούν οι κάτοικοι να πάνε ούτε στα χωράφια τους να εκριζώσουν ή να κλαδέψουν τα καμένα ελαιόδεντρα τους.

Ιδιαίτερα στα χωριά και τους οικισμούς (Κότρωνα, Σκουτάρι) που η πυρκαγιά εκδηλώθηκε με μεγαλύτερη καταστροφή η εγκατάλειψη είναι προκλητική και απάνθρωπη.

Θα μου πείτε ζητώ πολλά. Εδώ η πληγείσα περιοχή πέντε μήνες μετά δεν έχει κηρυχτεί πυρόπληκτη. Δεν έχει γίνει κανένα, έστω προσωρινό, αντιπλημμυρικό έργο πρόληψης, για να μην γίνουν καταστροφές από πλημμύρες.

Βλέπουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των έργων που προτείνονται είναι στο Δήμο Ευρώτα. Είναι ένα δωράκι στο Δήμαρχο πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, για τις υπηρεσίες που προσέφερε για να παρθεί η απόφαση για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Το γεγονός ότι τώρα παραιτείται από το Δήμο δεν αλλάζει την ουσία, η βρώμικη δαυλιά έγινε.

Προτείνω σήμερα να πάρουμε απόφαση τροποποίησης του π/υ της Περιφέρειας και διάθεσης τουλάχιστον 2 εκατ. Ευρώ για την ανακούφιση των πληγέντων στη Μάνη, διεκδικώντας και ανάλογα κονδύλια από την κυβέρνηση για να δοθεί οικονομικό βοήθημα στους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους και αυτοαπασχολούμενους, που έχουν απώλεια εισοδήματος να δοθούν δωρεάν ζωοτροφές, άμεση οικονομική βοήθεια για την εκρίζωση των καμένων ελαιόδεντρων και τη φύτευση νέων.

Αν δεν συμφωνήσει ο εισηγητής να συμπληρωθεί η πρόταση, να μπει κύριε πρόεδρε στην κρίση του σώματος, να μπει σε ψηφοφορία.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.