12/01/2017 10:55:00 π.μ.
0

Την πλήρη απαγόρευση εξαγωγής όπλων στη Σαουδική Αραβία λόγω Υεμένης ζήτησε με δύο διαδοχικές του παρεμβάσεις στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στις 29/11 και 30/11 ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι κατά τη σχετική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες  στις 29/11, οπότε και πραγματοποιήθηκε η συζήτηση για την κατάσταση στην Υεμένη και οι συνακόλουθες ευθύνες της Σαουδικής Αραβίας,  έλαμψαν διά της απουσίας τους τα μνημονιακά και νεομνημονιακά Ελληνικά πολιτικά κόμματα τα οποία ξιφούλκησαν στην Ελληνική Βουλή για το ζήτημα της συμφωνίας πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία εκ μέρους της Ελλάδας.

Τελικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφους 368 υπέρ 221 κατά και 43 αποχές ψήφισε τη σχετική παράγραφο του Ψηφίσματος για επιβολή εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία στέλνοντας αποφασιστικό μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση.

Ο Νότης Μαριάς, ο οποίος  ψήφισε υπέρ της επιβολής εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία, στην πρώτη του παρέμβαση στις 29/11 αφού επισήμανε ότι ήταν η τέταρτη κατά σειρά ομιλία του στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής τα τελευταία δύο χρόνια για την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη, είπε τα εξής: «Σαουδική Αραβία και Ιράν ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους σε βάρος του λαού της Υεμένης. Εκεί όπου εκτυλίσσεται μια μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική κρίση μια και σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σε σύνολο πληθυσμού 21 εκατομμυρίων, τα 19 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, 7 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, 320 χιλιάδες παιδιά υποσιτίζονται λόγω του εναέριου και ναυτικού αποκλεισμού που επιβάλλει η Σαουδική Αραβία, η οποία βομβαρδίζει καταυλισμούς προσφύγων, σχολεία, μονάδες υγείας, ακόμη και το ιατρικό κέντρο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Εκεί λοιπόν που διαπράττονται εγκλήματα πολέμου και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με μια επονείδιστη απόφαση δρομολογεί την πώληση χιλιάδων βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Πρέπει να επιβληθεί απαγόρευση εξαγωγής όπλων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις άλλες χώρες στη Σαουδική Αραβία. Να καθίσουν στο σκαμνί οι εγκληματίες πολέμου».
Στην νέα του παρέμβαση την επομένη  30/11 ο Νότης Μαριάς παρατήρησε: «Όπως ανέφερα και στην χθεσινή μου ομιλία αυτή τη στιγμή έχουμε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση η οποία εξελίσσεται στην Υεμένη με ευθύνη της Σαουδικής Αραβίας η οποία έχει επιβάλλει ναυτικό αποκλεισμό, έχει αποκλείσει κι από αέρος την Υεμένη, βομβαρδίζει αθώους, έχουμε θύματα αμάχους».

Και ο Νότης Μαριάς αφού στηλίτευσε τις τεράστιες ευθύνες της ΕΕ κατέληξε: «Πρέπει να πάψει η πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισχύει και για την Ελλάδα η οποία με μια επονείδιστη συμφωνία προχωρεί στην πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Πρέπει λοιπόν η Ελλάδα να ακυρώσει τη συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Πρέπει να επιβληθεί εμπάργκο, να μην υπάρχει δυνατότητα εξαγωγής όπλων στη Σαουδική Αραβία. Και ταυτόχρονα όσοι ευθύνονται γι’ αυτή την ανθρωπιστική κρίση και διαπράττουν και ποινικά αδικήματα να βρεθούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου».


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.