12/03/2017 11:53:00 μ.μ.
0

Όλως ιδιαιτέρως τιμάται  η μνήμη της μεγαλομάρτυρας Αγίας Βαρβάρας στον ιστορικό ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στην  πόλη του Ναυπλίου, εκεί που στις  9 Οκτωβρίου 1831 δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελεύθερης Ελλάδος, Ιωάννης Καποδίστριας. Στο ναό φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Αγίας  Βαρβάρας, έργο του Αντ. Μπαρού από τις συνδρομές ευλαβών γυναικών της ενορίας που κατά την ιστορία όταν το 1928 έπληξε την πόλη η θανατηφόρα ασθένεια της πανώλης (πανούκλα), με αποτέλεσμα να πεθάνει πολύς κόσμος, οι κάτοικοι αποφάσισαν να παρακαλέσουν την Αγία Βαρβάρα λιτανεύοντας την εικόνα της σε όλη την πόλη κάνοντας δεήσεις υπέρ υγείας των κατοίκων.

Πράγματι μετά από μερικές ημέρες η επιδημία πέρασε και οι κάτοικοι της πόλης σώθηκαν. Σε ανάμνηση αυτού του μεγάλου θαύματος από τότε μέχρι και σήμερα οι κάτοικοι εορτάζουν πανηγυρικά την εορτή της Αγίας Βαρβάρας, που φιλοξενείται στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος  Ευστρατίου από το πατριαρχείο Αλεξανδρείας, παρόντων αρκετών Ιερέων από την πόλη του Ναυπλίου.

Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας σε όλη την παλιά πόλη προς ευλογία των κατοίκων της, παιανιζούσης της δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Ναυπλιέων.

Καθόλη την διάρκεια του εσπερινού είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας. Ο εφημέριος του ναού πρωτοπρεσβύτερος Ελευθέριος Μίχος ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν για να τιμήσουν την Αγία Βαρβάρα και ιδιαιτέρως τον Ναυπλιώτη  Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Ευστρατίου, που τέλεσε τον πανηγυρικό  εσπερινό. Το παρών τους έδωσαν ο βουλευτής Αργολίδος Γ.Ανδριανός, και ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δ.Κωστούρος, ο οποίος δέχθηκε από τους πολίτες συγχαρητήρια για την υλοποίηση του μεγάλου έργου της συντήρησης του ιστορικού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα από τον δήμο Ναυπλιέων.

Ο ιερός ναός του Αγίου Σπυρίδωνος  είναι χτισμένος κατά την περίοδο της πρώτης ενετοκρατίας στο Ναύπλιο.  Μετά από τον βομβαρδισμό της πόλης από τους Ενετούς το 1686 κατά την πρώτη τουρκοκρατία της πόλης ο ναός έπαθε μεγάλες ζημιές μαζί με άλλους σαράντα ναούς, έτσι το 1702 ο ναός κτίσθηκε πάλι από την αρχή, με έξοδα της αδελφότητας των ορθοδόξων Ελλήνων του Ναυπλίου, το μαρτυρά αυτό και επιγραφή που βρίσκεται έξω από τον ναό και γράφει ''ανιδρύθη εκ θεμελίων''.

Στην ελληνική λαϊκή παράδοση η εορτή της Αγίας Βαρβάρας είναι η πρώτη μιας σειράς τριών συνεχόμενων εορτών, που ονομάζονται συνοπτικά «Νικολοβάρβαρα» και περιλαμβάνουν τις εορτές της Αγίας Βαρβάρας (4 Δεκεμβρίου), του Αγίου Σάββα (5 Δεκεμβρίου) και του Αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου). Είναι ταυτισμένη με την έλευση δυνατού κρύου και το μαρτυρούν οι παροιμίες: «Τα Αγιονικολοβάρβαρα ή βρέχει ή χιονίζει», «Βαρβαρίτσες, Νικολίτσες, όπου να’σαι μέσα να’σαι» και η ποντιακή «άε Βαρβάρα φύσα, άε Σάββα βρέξον, άε Νικόλα σόντσον (χιόνισε)».

Η Αγία Βαρβάρα προστατεύει τα παιδιά που πάσχουν από ευλογιά, επειδή σύμφωνα με μια παράδοση η Βαρβάρα ζήτησε από τον Θεό να προσβληθεί από ευλογιά για να χάσει την ομορφιά της και να μην παντρευτεί ένα ειδωλολάτρη που προόριζε γι’ αυτήν ο πατέρας της. Παλαιότερα, η μολυσματική αυτή ασθένεια «θέριζε» και άφηνε μόνιμα σημάδια στα παιδιά, γι’ αυτό και οι γονείς σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την Αγία Βαρβάρα πρόσφεραν ανήμερα της εορτής της στους πιστούς κόλλυβα, κολλυβόζουμο ή μελόπιτα, που προηγουμένως είχαν ευλογηθεί από τον ιερέα.

Οι Άραβες Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής (Λίβανος, Συρία, Ιορδανία, Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη) γιορτάζουν με ξεχωριστό τρόπο την Αγία Βαρβάρα (Eid il-Burbara). Τα παιδιά, πολλά από αυτά μασκαρεμένα, τριγυρίζουν στα σπίτια και ψάλλουν τα κάλαντα της Αγίας, ενώ η νοικοκυρά του σπιτιού τούς προσφέρει ένα γλύκισμα, που μοιάζει με τα δικά μας κόλλυβα.

Η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα του Πυροβολικού σε πολλές χριστιανικές χώρες του κόσμου, στην Ελλάδα εορτάζεται επισήμως ως προστάτης του πυροβολικού από το 1828 και σύμφωνα με τον αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Ευστρατίου, από το Ναύπλιο ξεκίνησε να εορτάζεται με απόφαση του τότε κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και μάλιστα η πρώτη εορτή έγινε στον Ιστορικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο.












































0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.