Τις δηλώσεις αυτές του Ερτογάν και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους τις αφιερώνω σε όλους αυτούς που θεωρούν πως το Αιγαίο μπορεί να γίνει θάλασσα ειρήνης και φιλίας των λαών. Η Τουρκία δεν έχει ίχνος μοραλισμού στην εξωτερική της πολιτική. Το πρόβλημα με την Τουρκία βρίσκεται στην Στρατηγική Νοοτροπία της, προϊόν της ιστορικής συνείδησης ενός λαού που αντανακλά την αντίληψή του για τη θέση του στον κόσμο. Είναι σαφές πως η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχει σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση της ιστορικής συνείδησης των Τούρκων κι άρα της στρατηγικής νοοτροπίας με βάση την οποία διαμορφώνεται ο στρατηγικός σχεδιασμός και η πολιτική βούληση της γείτονος χώρας, εκ των οποίων πηγάζουν όλες οι διεκδικήσεις της σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Είναι κάτι που συναντά ο αναγνώστης σε όλο σχεδόν το βιβλίο Στρατηγικό Βάθος του διαμορφωτή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, πρώην Υπουργού Εξωτερικών και Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου» αυτά γράφω στο βιβλίο «Εθνική Στρατηγική-Πρόταση για ένα νέο Θεσμικό πλαίσιο». Ένα σοβαρό κράτος θα είχε εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια μέσα από το risk management της επίσκεψης και θα είχε έτοιμη την αντίδραση… σε ένα σοβαρό κράτος ο Πρωθυπουργός ως απάντηση στις δηλώσεις αυτές θα έλεγε στη κοινή συνέντευξη πως θέλουμε δίπλα μας μια δημοκρατική Ευρωπαϊκή Τουρκία που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και είμαστε έτοιμοι να τη βοηθήσουμε και ως γείτονες αλλά και να πάρουμε σχετικές πρωτοβουλίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης…θα έκανε αναφορά στα δικαιώματα των Κούρδων…θα έλεγε επίσης πως καταδικάζουμε την απόπειρα πραξικοπήματος διαφωνούμε όμως με τις μαζικές διώξεις κατά πανεπιστημιακών, δημοσιογράφων και ΜΜΕ που συνεχίζονται και απομακρύνουν την Τουρκία από την Ευρώπη και το λαό της από την ευημερία…
Όλα αυτά σε ένα σοβαρό κράτος…στην Ελλάδα απλά «μούδιασμα» και αιφνιδιασμός στο πλέον πιθανό σενάριο…γιατί απλά δεν υπάρχει εθνική στρατηγική και η εξωτερική πολιτική είναι one man show…Τελικά στη συνάντηση με τον πρόεδρο Παυλόπουλο και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Τσίπρα διαφάνηκε ότι επι εποχής Ερντογάν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι καλές...η Ελλάδα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να παραμείνει η Τουρκία σε ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ειδάλλως η σχέσεις γειτονίας θα δυσκολέψουν. Η Τουρκία είναι η Τουρκία, είναι η ίδια και η Ελλάδα πρέπει να εξοπλίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, γιατί διαφορετικά θα ζει υπό την απειλή της γειτονικής χώρας. Πάντως γενικά καλό είναι η επικοινωνία μεταξύ όλων των λαών και η φιλία είναι αναγκαία, μέσα από τις διεθνείς συνθήκες και τους όρους φιλίας που προέρχονται από τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι συμπολίτες μας Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης, καυχώνται που ζουν σε μια δημοκρατική χώρα, και κανείς εξωτερικός παράγοντας δεν μπορεί να άρει την ευρωπαϊκή και δημοκρατική τους προοπτική, επικαλούμενος μεγαλοϊδεατισμούς του παρελθόντος.
Σε κάθε περίπτωση ο λαός με μπροστάρη την Εκκλησία του θα υπερασπιστεί την ειρήνη και την συνύπαρξη όλων μας στη Θράκη, που είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρότυπο συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ελπίζουμε ο κ. Ερντογάν να διδαχθεί από τη συνύπαρξη αυτή. Τότε μόνο η επίσκεψή του θα είναι επωφελής για όλους μας. Δυστυχώς, χθες έγινε μια κακή αρχή που ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην συνεχιστεί σήμερα εδώ στη Θράκη.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.