12/01/2017 06:58:00 μ.μ.
0

Το 2017 έχουν καταγραφεί, μόνο φωτογραφικά περισσότερες από 15 νεκρές θαλάσσιες χελώνες στην περιοχή από Μύλους μέχρι Καραθώνα. Η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ κατέθεσε αίτημα στο Λιμεναρχείο Ναυπλίου με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το αίτημα κατατέθηκε την 1-12-2017 από τον εκπρόσωπο της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ στο δημοτικό συμβούλιο και αναλυτικά αναφέρει:

Μέσα από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης του νομού Αργολίδας, συχνά μαθαίνουμε ότι βρίσκονται νεκρές χελώνες σε παραλίες της περιοχής.

Ο αριθμός των νεκρών χελωνών από τις παρουσιάσεις των μέσων ενημέρωσης κατά τη γνώμη μου είναι σημαντικός αν αναλογιστούμε ότι θα υπάρχουν και χελώνες νεκρές οι οποίες δεν καταγράφονται.

Η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta είναι όπως γνωρίζετε ένα κινδυνεύον είδος, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (Αθήνα, 2010).

Το ερώτημά μου είναι γιατί δεν ξεκινά μια καμπάνια από το Λιμεναρχείο ενημέρωσης των ψαράδων (επαγγελματίες και ερασιτέχνες) για το έγκλημα να δολοφονούν τις θαλάσσιες χελώνες. Να τους ενημερώσουμε για το ρόλο τους στο οικοσύστημα, για τις πιθανές αποζημιώσεις σε περίπτωση ζημιάς από χελώνες ή τις επιπτώσεις αν κάποιος συλληφθεί να δολοφονεί θαλάσσια χελώνα.

Σύμφωνα μάλιστα με δελτίο τύπου του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών την 9η  Ιανουαρίου 2016 και την 21η  Ιανουαρίου 2016, οι χελώνες που εντοπίστηκαν από πολίτες, στην παραλία της Καραθώνας και είχαν αποσταλεί στο κέντρο από το Λιμεναρχείο ήταν δύο ενήλικες θηλυκές Καρέτα που έφεραν το ίδιο τραύμα. Με αιχμηρό αντικείμενο είχε ανοιχθεί στα άτυχα ζώα βαθιά κάθετη τομή στην  κοιλιακή χώρα.

Ενδεικτικά αναφέρω  ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της WWF το 80% των χελωνών  που εισήχθησαν για περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα, κατά το διάστημα 1994-2000, έφερε τραύματα που οφείλονταν σε αλιευτικά εργαλεία, καθώς και σε σκόπιμη κακοποίηση. Δεν ξέρω και θα ήθελα να μάθω αν έχουμε τέτοια στατιστικά στοιχεία από τις νεκρές χελώνες στον Αργολικό Κόλπο.

Σημαντική απειλή επίσης όπως γνωρίζετε είναι και τα σκουπίδια στη θάλασσα. Ειδικότερα, οι πλαστικές σακούλες που υποβαθμίζουν το θαλάσσιο οικοσύστημα, μοιάζουν με τσούχτρες και μπορούν να ξεγελάσουν τις χελώνες, οι οποίες και τις τρώνε και ως συνέπεια προκαλείται ο θάνατος τους. Δεν είναι και αυτό ένα σημείο ευαισθητοποίησης της κοινωνίας;

Με την βοήθεια του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ν. Κίου  (ΚΠΕ), της τοπικής κοινωνίας, των σχολείων ίσως των δήμων μπορεί να δημιουργηθεί ένα μέτωπο ενημέρωσης και προστασίας της θαλάσσιας χελώνας στον Αργολικό κόλπο.
0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.