12/04/2017 08:35:00 μ.μ.
0

Η ιστορική εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο παραμένει κλειστή από το 2016 αφού υπέστη μεγάλες ζημιές από την πτώση τμημάτων της στέγης εξωτερικά και την πτώση τμημάτων αγιογραφίας στο εσωτερικό της. Ο ναός παραμείνει κλειστός χωρίς καν να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης.
Την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017 μετά από έκκληση του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, επισκέφτηκε το ναό με κλιμάκιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για να δουν από κοντά την έκταση των ζημιών.

Μαζί με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου ήταν κι ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δ.Κωστούρος, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδος Α.  Χειβιδόπουλος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ε. Παναγιωτοπούλου κι ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Σαρρής.

Ο εφημέριος του ναού π. Κυριακός μαζί με τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους έδειξαν την κατάσταση που βρίσκετε ο ναός. Μετά από την αυτοψία που έκαναν και είδαν την μεγάλη καταστροφή που έχει υποστεί ο ναός συμφώνησαν Περιφέρεια και δήμος Ναυπλιέων από κοινού να κινηθούν για το καλύτερο του ναού.

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο συμφώνησε με την πρόταση του Δημάρχου Δ. Κωστούρου για να ανοίξει ο ναός όσο το δυνατόν γρηγορότερα καθώς είναι καλυμμένος από άκρη σε άκρη με ειδικές σκαλωσιές για να μην πέσει.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου, βρίσκεται στο λιμάνι του Ναυπλίου, σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης, είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο, χρονολογούμενο από την περίοδο της Β’ Ενετοκρατίας (1712).

Βάσει της επιγραφής του στην είσοδο, μεταφέρθηκε το 1713 από το εσωτερικό της πόλης στην παραλία με εντολή του Eνετού διοικητή του Στόλου Aυγουστίνου Σαγρέδου και ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών. O σημερινός ναός είναι νεότερος και χτίστηκε στη δεκαετία του 1830, ενώ εγκαινιάστηκε το 1836. Aρχιτεκτονικά, ανήκει στον τύπο της τετράπλευρης παραλληλόγραμμης βασιλικής, με επίπεδη οροφή, τύπος που ακολουθείται στις ιταλικές εκκλησίες. Στο εσωτερικό του ναού, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τον άμβωνα, το θρόνο του δεσπότη και τους τρεις πολυελαίους από την Οδησσό. Το τέμπλο κοσμείται από δεσποτικές εικόνες του 1848-1849, έργα του Ιωάννου Δημάδη, αγιογράφου των χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Ο ναός μετά από εντολή της Αρχαιολογική υπηρεσίας Ναυπλίου καθώς και της αστυνομικής διεύθυνσης Αργολίδος έχει αποκλειστεί από όλες τις πλευρές ώστε να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα. Στο ναό έχουν τοποθετηθεί σε όλες του τις πλευρές ικριώματα υποστήριξης και αντιστήριξης με άμεσο στόχο την εξασφάλιση της στήριξης του κτηρίου από νέα κατάρρευση.

''Τα ξημερώματα του Σάββατου 6 Αυγούστου 2016, τμήμα της σκεπής του ναού κατέρρευσε γεμίζοντας μπάζα το δρόμο δίπλα από τον ναό. Ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν κυκλοφορούσε κόσμος καθώς ο δρόμος είναι πολυσύχναστος λόγω των καταστημάτων φαγητού και διασκέδασης που βρίσκονται πλησίον του ναού. Οι δρόμοι γύρω από τον ναό έχουν αποκλειστεί για την κυκλοφορία των πεζών καθώς τμήματα από την σκεπή είναι έτοιμα να πέσουν και πάλι, ενώ το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού ανάρτησε ενημερωτικό σημείωμα στην είσοδο του ναού που πληροφορεί τον κόσμο πως η εκκλησία θα παραμείνει κλειστή μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών. ''

Λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών των υπηρεσιών που εμπλέκονται με την αποκατάσταση των ζημιών στο Ναό, το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού έχει επιφορτιστεί όλη την οικονομική επιβάρυνση των εργασιών για να μην πέσει ο ναός.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.