12/21/2017 02:50:00 μ.μ.
0

Στην 1235/16-11-2017 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα την ανάγκη να απαλλαγούν από τη δεύτερη καταβολή του τέλους εκτίμησης και αποζημίωσης των ζημιών από τη χαλαζόπτωση της 8-11-2017 οι παραγωγοί που επλήγησαν ξανά μέσα στην ίδια χρονιά, απάντησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου.

Στην απάντηση του Υπουργού επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
“Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν:
- από τη χαλαζόπτωση, που σημειώθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 2017 κυρίως σε εσπεριδοκαλλιέργειες αλλά και σε ελαιοκαλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Αργολίδας, σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν από τους γεωτεχνικούς του ΕΛ.Γ.Α. οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων θα ξεκινήσει μετά τη λήξη της 15ήμερης υποβολής δηλώσεων.
- από τη χαλαζόπτωση, που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2017 στην ανωτέρω περιοχή, σημειώνεται ότι το έργο των εκτιμήσεων για τις καλλιέργειες βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στη συνέχεια, για όλες τις ζημιές θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Αναφορικά με τα τέλη εκτίμησης, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α., στην περίπτωση που προξενηθεί νέα ζημιά από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια στην ίδια καλλιέργεια κατά την διάρκεια της ίδιας καλλιεργητικής περιόδου, δεν καταβάλλεται νέο τέλος εκτίμησης, εάν μέχρι την νέα ζημιά δεν έχει διενεργηθεί εκτίμηση της προγενέστερης ζημιάς, ενώ, αντίθετα, καταβάλλεται νέο τέλος, εάν έχει διενεργηθεί η εκτίμηση της προγενέστερης ζημιάς.

Κατόπιν τούτου, οι παραγωγοί ενημερώθηκαν από το Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Τρίπολης να μην καταβάλουν τέλη εκτίμησης για τις πρόσφατες ζημιές στις καλλιέργειές τους στην ανωτέρω περιοχή, μόνο για τις περιπτώσεις εκείνες, που εκκρεμεί η διενέργεια των εκτιμήσεων για προγενέστερη ζημιά (χαλάζι Ιουνίου) και η οποία αφορά στην ίδια καλλιέργεια που επλήγη και στη συνέχεια (χαλάζι Νοεμβρίου).

Πλέον των ανωτέρω, επισημαίνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α., λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, τις σύγχρονες ανάγκες και την κλιματική αλλαγή που έχει προκύψει:
- Θα ξεκινήσει άμεσα τις απαιτούμενες διαδικασίες για την επικαιροποίηση της αναλογιστικής μελέτης που εκπονήθηκε το 2014, αλλά και για την εκπόνηση νέων επιμέρους αναλογιστικών μελετών, με σκοπό την ένταξη νέων κινδύνων στην ασφαλιστική του κάλυψη, υλοποιώντας ένα μόνιμο αίτημα του αγροτικού κόσμου.
- Θα προχωρήσει στη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει στον αγροτικό κόσμο. Για τον σκοπό αυτόν, καλεί τους ασφαλισμένους του ΕΛ.Γ.Α., τους φορείς, τις ομάδες και τις οργανώσεις αυτών να υποβάλουν παρατηρήσεις και προτάσεις για τροποποιήσεις, βελτιώσεις και συμπληρώσεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του ΕΛ.Γ.Α., ως ασφαλιστικού Οργανισμού, στην ηλεκτρονική διεύθυνση που αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www. elga.gr) μέχρι τέλος του 2017”.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.