12/15/2017 07:22:00 π.μ.
0

Από τη δημοσιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών νομικών προσώπων προς το Δημόσιο και τον Ε.Φ.Κ.Α. μέχρι τις 24-11-2017, μάθαμε ότι το γηροκομείο Ναυπλίου έχει όφειλες 754.719,28 €, μαζί με τις προσαυξήσεις. Και πριν ξεκινήσουμε να τονίσουμε, για να μην ξινιστούν κάποιοι, ότι το πρόβλημα και τα χρέη δεν είναι αυτής της δημοτικής αρχής μόνο.

Ο Οίκος ευγηρίας Μαρίας Ράδου, στον οποίο ανήκει το γηροκομείο Ναυπλίου, είναι κοινωφελές ίδρυμα που έχει συσταθεί από το Δήμο Ναυπλίου και η ίδρυσή του έχει δημοσιευτεί στα ΦΕΚ 110/Β/25-2-88 και την τροποποίηση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 228/Β/21-2-2005. Το διοικητικό συμβούλιο ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου. Η νομιμότητα των πράξεών του ελέγχεται από το Υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, ο δήμος δεν μπορεί άμεσα να χρηματοδοτεί το νομικό πρόσωπο. Άρα, αυτά που ακούγονται για δαπάνες που θα μπορούσαν να πάνε στο γηροκομείο, δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να γίνουν. Ο δήμος ωστόσο θα μπορούσε να έχει καλύτερη πρόταση αξιοποίησης της περιουσίας της Μαρίας Ράδου.

Το εξωφρενικό είναι ότι το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ναυπλιέων σπάνια κουβεντιάζει για τα προβλήματα του οίκου ευγηρίας.

Υπενθυμίζω ότι όλα αυτά τα χρόνια το δημοτικό συμβούλιο έχει συζητήσει μόνο δύο φορές για το γηροκομείο:

Το 2005, μετά από αίτηση της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ, η οποία αφορούσε την ενημέρωση για την πώληση περιουσιακών στοιχείων του ιδρύματος. Μάλιστα, η πώληση ακινήτου στο Ψυχικό έγινε γνωστή από δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, χωρίς να ξέρει τίποτα κανένας δημοτικός σύμβουλος. Η δημόσια δικαιολογία ήταν ότι το ίδρυμα ελέγχεται για τη νομιμότητα των πράξεων του από το Υπουργείο Οικονομικών και οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουν λόγο.

Η επόμενη συζήτηση έγινε τον Ιούνιο του 2011, μετά από προτροπή των εργαζομένων. Τότε (όπως και σήμερα άλλωστε) για μεγάλο διάστημα, το προσωπικό του γηροκομείου δεν πληρωνόταν.

Και μετά σιωπή.

Μέχρι σήμερα, που ενημερωθήκαμε επίσημα ότι το ίδρυμα χρεωστάει μόνο 754.719,28 ευρώ (με τις προσαυξήσεις, για να μην παρεξηγούμαστε 576.686,20 +169.033,08). Μήπως από το 2011 έχουμε να πληρώσουμε εργοδοτικές εισφορές;

Οι 13 εργαζόμενοι κάθε μήνα δεν περνούν το μισθό τους. Παίρνουν έναντι. Άρα υπάρχουν και μεγάλες όφειλες σε μισθοδοσία. Μήπως ξεπερνούν και τις 100.000 € Ποιος ξέρει;

Και τώρα τι κάνουμε; Πώς θα ξοφλήσουμε τα απαιτούμενα; Μπορεί κάποιος υπεύθυνος του ιδρύματος να δώσει απάντηση; Πέρασε μια βδομάδα από την ανακοίνωση και δεν υπάρχει η έγνοια να ενημερωθούν, όχι οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά οι δημότες της πόλης.

Μπάμπης Αντωνιάδης 
ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.