12/19/2017 07:30:00 μ.μ.
0

Ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2018 επικεντρώθηκε στο κοινωνικό πρόσημο που έχει θέσει ως προτεραιότητα η Κυβέρνηση, στη χάραξη της πολιτικής της το οποίο διαπνέει και τον Προϋπολογισμό του 2018, μέσα σε δύσκολες συνθήκες.

Ειδικότερα, ο Γ. Ψυχογιός τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ότι: «Ο Προϋπολογισμός του 2018, ο τελευταίος που κινείται στο αυστηρό περιθώριο που θέτει το μνημόνιο, εμπεριέχει στοιχεία τα οποία διαφοροποιούν την ουσία του από προϋπολογισμούς προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς θέτει κοινωνικές προτεραιότητες. Αφενός επιδιώκει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018 και αφετέρου η έξοδος αυτή να συντελεστεί με τον Λαό όρθιο».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα από την Υγεία και την Εργασία, δύο τομείς που προσφέρονται για να αναδειχθούν τα κοινωνικά δικαιώματα και το κοινωνικό κράτος.

«Όσον αφορά στην υγεία, οι δαπάνες της υγείας ανέρχονται σήμερα στο 5,1% του ΑΕΠ σε σχέση με το 4,5% που κυμαινόταν όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση το 2015. Μέσα στο ποσοστό αυτό, που δεν μπορεί να είναι αρκετό βέβαια για μια αριστερή Κυβέρνηση, καταφέραμε να στηρίξουμε και να αναβαθμίσουμε λειτουργικά τις δημόσιες δομές, να προχωρήσουμε σε προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών γιατρών, καθώς και λοιπού προσωπικού, κάτι που είχε να γίνει από το 2009. Καταφέραμε να αυξήσουμε τη δυνατότητα του ΕΣΥ να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών, οι οποίες πολλαπλασιάστηκαν λόγω της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας και να ενισχύσουμε τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, που τα ταμειακά τους διαθέσιμα πλέον είναι θετικά περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ».

Όσον αφορά τώρα στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, παραλάβαμε τα ασφαλιστικά ταμεία με περίπου 1,1 δισεκατομμύριο έλλειμμα. Δημιουργήσαμε τον ΕΦΚΑ το 2016, ο οποίος όχι μόνο δεν είναι ελλειμματικός, αλλά παρουσιάζει πλεόνασμα, το οποίο μέχρι το τέλος του 2018 αναμένεται να φτάσει τα 859 εκατομμύρια ευρώ. Η θετική πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ δεν έγινε τυχαία, αλλά με στρατηγική και στόχευση από την αύξηση της μισθωτής εργασίας, από την καταπολέμηση της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας με την ενίσχυση του ΣΕΠΕ και βέβαια από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Μέχρι να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως πρέπει να γίνει και θα γίνει από το Σεπτέμβριο του 2018, το πλαίσιο και η θέση των εργαζόμενων παραμένει εξαιρετικά επισφαλής.

Το Υπουργείο στόχευσε και αυτό με τη σειρά του σε ένα νοικοκύρεμα το οποίο οδήγησε σε μια εξοικονόμηση ύψους περίπου 240 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για βρεφονηπιακούς σταθμούς, για την ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων, για το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων. Δεν προήλθαν από περικοπές δαπανών ούτε προήλθαν από απολύσεις, όπως κάνατε, κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και προφανώς θα κάνετε για να βρείτε τα απαραίτητα κονδύλια για να μειώσετε, όπως λέτε, τη φορολογία».

Στη συνέχεια ο Γ. Ψυχογιός αναφέρθηκε και στην πολιτική δικαιωμάτων και κοινωνικών δικαιωμάτων που έχει φέρει μέσα από μια σειρά νομοσχεδίων αυτή η Κυβέρνηση. Τόνισε ότι: «Σε αυτά τα τρία χρόνια που βρισκόμαστε στην Κυβέρνηση αναγκαστήκαμε από το καλοκαίρι του 2015 και μετά να εφαρμόσουμε πολιτικές τις οποίες ουδέποτε υιοθετήσαμε ως δικό μας πρόγραμμα. Παρ’ όλα αυτά, μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή για την ανάγκη ενός παράλληλου προγράμματος, ώστε να προασπίσουμε τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα και να αφήσουμε ένα αριστερό αποτύπωμα μέσα στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο. Παράλληλα, το αποτύπωμα που θέλουμε να αφήσουμε φαίνεται και από την πολιτική που χαράσσουμε στα θέματα των δικαιωμάτων».

Κλείνοντας ο βουλευτής υπογράμμισε ότι είναι χρέος του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια αξιοποιώντας όλες τις δυνατές ρωγμές, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας. Απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, τόνισε: «Απευθύνεστε στην κοινωνία, κύριοι της αντιπολίτευσης και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σαν να προσγειωθήκατε στη χώρα το 2015 και κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια. Είναι το φαινόμενο του καθρέφτη αυτό, δηλαδή, ότι εμείς είμαστε με τα συμφέροντα, ότι εμείς κάνουμε πελατειακές σχέσεις, ότι έχουμε ιδιοκτησιακή σχέση με την εξουσία, ότι εμείς πήραμε δάνεια πάνω από διακόσια εκατομμύρια που δεν αποπληρώσαμε, ενώ ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά ποιος τα έκανε αυτά. Δυστυχώς για εσάς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η διαφορά μας είναι ότι εμείς προερχόμαστε από τα σπλάχνα αυτής της κοινωνίας, ότι αυτήν υπηρετούμε, ότι σ’ αυτήν λογοδοτούμε και μόνο. Η κοινωνία επέλεξε και ανέδειξε την Αριστερά πάντα στα δύσκολα και όταν της ζητηθεί, θα το ξανακάνει».Κόρινθος, 19.12.2017

Γιώργος Ψυχογιός

Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.