11/29/2017 12:53:00 μ.μ.
0

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει λάβει το Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με τις πολιτικές στον τομέα του Αθλητισμού, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να παρουσιαστούν οι σχετικές δράσεις από ελληνικής πλευράς. Στη συνεδρίαση με θέμα "Ευρωπαϊκές Πολιτικές για την άθληση και την ηθική στον αθλητισμό" τα μέλη των Επιτροπών ενημέρωσαν ο Υφυπουργός και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού. Κατά την παρέμβασή του ο Βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, ανέφερε τα εξής:

« O αθλητισμός είναι πρωτίστως κοινωνικό δικαίωμα. Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εμείς θα πρέπει να βάλουμε κανόνες και ως Ελλάδα και σε επίπεδο Ε.Ε., προκειμένου να συγκρουστούμε με νεοφιλελεύθερες πολιτικές και συμφέροντα, αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα. Σ’ αυτή την κατεύθυνση έχουν έρθει νομοσχέδια το προηγούμενο διάστημα που χτύπησαν τέτοια φαινόμενα, αλλά προφανώς έχουμε πολύ δρόμο για να πούμε ότι βρισκόμαστε εκεί που πρέπει.

Ειδικότερα όσον αφορά στον Αθλητικό Νόμο που θα έρθει το επόμενο διάστημα, θεωρώ ότι είναι ένας τρόπος κι ένα μέσο για να προβούμε σε κάποιες σημαντικές συγκρούσεις, αφού περιέχει τις αναγκαίες ρυθμίσεις, όπως η απλή αναλογική. Γενικότερα και οι λοιπές διατάξεις του είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς μπορούν να συμβάλουν και στη βελτίωση του αθλητισμού στην Ελλάδα, την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, την ανάπτυξη υγιών δυνάμεων στο χώρο αλλά και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ στις αθλητικές εγκαταστάσεις, επειδή ακούστηκε σήμερα το «πόσες εγκαταστάσεις έχει εγκαινιάσει η Κυβέρνηση». Πρόκειται για ένα σχόλιο προκλητικό διότι το μοντέλο το οποίο εφαρμόζει αυτή η Κυβέρνηση είναι εντελώς διαφορετικό από το μοντέλο που εφάρμοσαν οι προηγούμενες. Οι παθογένειες των πολιτικών του παρελθόντος είναι γνωστές, όπως τα υπερκοστολογημένα έργα σε συγκεκριμένους νομούς.

Σε αντίθεση με αυτό, ερχόμαστε εμείς κι όλο αυτό το διάστημα από το 2015 και μετά και εφαρμόζουμε μια άλλη πολιτική με πολλά μικρά έργα σε πολλούς νομούς. Έργα τα οποία απαντούν σε πραγματικές ανάγκες και χρησιμοποιούνται από το σύνολο της κοινωνίας. Για παράδειγμα στην Κορινθία μετράμε ήδη τέσσερα έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και άλλα. Δεν μπορούν να ακούγονται, λοιπόν, τέτοια πράγματα, διότι εδώ υπάρχει ενίσχυση του μαζικού αθλητισμού και της πρόσβασης της κοινωνίας σε αυτό το κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι και αυτό των μετακινήσεων των οπαδών. Αίτημα και των ίδιων των συνδέσμων και των συλλόγων, αλλά και της κοινωνίας, είναι ότι οι μετακινήσεις αυτές μπορούν να επανέλθουν με συγκεκριμένες δικλίδες και προϋποθέσεις. Με την επαναφορά των μετακινήσεων μπορούμε να συμβάλουμε και στην τόνωση των τοπικών κοινωνιών, ενώ θα πάψουμε να έχουμε και το θλιβερό προνόμιο στην Ευρώπη, να τις έχουμε απαγορεύσει, κάτι το οποίο δεν συνάδει και με το κράτους δικαίου.

Ο ηλεκτρονικός τζόγος είναι επίσης ένα κρίσιμο θέμα, το οποίο επαφίεται και αυτό στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού. Έχει γίνει σαφής η βούληση της Κυβέρνησης να έλθει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα θέτει ξεκάθαρους και σαφείς κανόνες και στην φορολόγηση και στις δυνατότητες που θα έχουν αυτές οι εταιρείες στη χώρα, γιατί ούτε φορολογούνται όπως πρέπει, ούτε αποδίδουν αυτό που πρέπει, ούτε πληρώνουν τους εργαζόμενους όπως πρέπει και δηλητηριάζουν και σε ένα βαθμό και τον υγιή αθλητισμό.

Τέλος, θα ήθελα να πω ότι σίγουρα όλες αυτές οι πρωτοβουλίες είναι σε μια λογική παράλληλου προγράμματος και σε μια λογική αντισταθμίσματος των πολιτικών λιτότητας, γιατί ο κόσμος το επιθυμεί και το απολαμβάνει να έχει αθλητικούς χώρους και αθλητικές εγκαταστάσεις που μπορεί να αξιοποιήσει. Σίγουρα υπάρχει δρόμος, αλλά νομίζω, ότι πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, καθώς οι υποδομές και οι κανόνες είναι το νούμερο ένα αίτημα όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό. Και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζω και προσωπικά πολύ καλά έχοντας υπηρετήσει για πολλά χρόνια το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο».


Γιώργος Ψυχογιός

Κόρινθος, 28.11.2017

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.