11/24/2017 11:54:00 π.μ.
0

Στην εκδήλωση του Φόρουμ Αγροδιατροφής- Βιομηχανίας και Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στις 21/11/2017 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, παρευρέθηκε μετά από πρόσκληση η περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου Δήμητρα Λυμπεροπούλου.

Στην εκδήλωση, όπου παρευρέθηκαν οι υπουργοί κύριοι Δραγασάκης, Αποστόλου, Χαρίτσης, γενικοί γραμματείς υπουργείων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος , ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ Ευάγγελος Καλούσης, παρουσιάστηκαν από τα στελέχη της ερευνητικής/ συμβουλευτικής εταιρείας PWC τα πρώτα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας που πραγματοποιούν εδώ και καιρό για τον ελληνικό τουρισμό. Απομένει να εκπονηθεί από την εταιρεία το τελευταίο στάδιό της όπου επιτροπές στρατηγικής θα ασχοληθούν με τη διαμόρφωση ενός τελικού σχεδίου, ενός ‘οδικού χάρτη’ για τον ελληνικό τουρισμό.

Το Φόρουμ «Αγροδιατροφής - Βιομηχανίας - Τουρισμού», δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, του Υπουργείου Τουρισμού καθώς και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή και των εμπλεκόμενων παραγωγικών φορέων. Σκοπός της δημιουργίας του Φόρουμ, είναι αφενός να εκπονήσει ένα Σχέδιο Δράσης για να δημιουργηθούν οριζόντιες και κάθετες αλυσίδες αξίας, που θα συνδέουν το τουριστικό προϊόν της χώρας με της βαθμίδες της ελληνικής παραγωγής στον τομέα της Αγροδιατροφής, αφετέρου να συντονίσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη που αναπτύσσουν και υλοποιούν δράσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη και σύνδεση της αγροδιατροφής και της μεταποιητικής βιομηχανίας με τον τουρισμό, καταλήγοντας σε προτάσεις δράσεων που θα υλοποιηθούν σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Στην εκδήλωση έγιναν παρεμβάσεις από εκπροσώπους του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος, την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, το Επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης, τον Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, τον Οργανισμός Κεντρικών Αγορών & Αλιείας, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης και από την Διεύθυνση Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς.

Συζητήθηκαν καλές πρακτικές από όλη την Ελλάδα με αξιοσημείωτες εκείνες της Ηπείρου και της Κρήτης , που παρουσιάστηκαν αντίστοιχα από τον περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη και τον πρόεδρο του Επιμελητήριου Ηρακλείου Κρήτης κ. Μανώλη Αλιφιεράκη, οι οποίοι, και δέχθηκαν τα συγχαρητήρια διοργανωτών και συμμετεχόντων για την επιτυχημένη τους δράση.

Σύμφωνα όμως με την έρευνα του Φόρουμ , ενώ οι Έλληνες ξενοδόχοι φαίνεται να ενδιαφέρονται να προμηθευτούν ελληνικά προϊόντα για τις επιχειρήσεις τους, τελικά αναγκάζονται να στραφούν σε εισαγόμενα, μη μπορώντας να ξεπεράσουν διαρθρωτικά προβλήματα που υπάρχουν τόσο στον αγροτικό, όσο και στο μεταποιητικό τομέα. Την ίδια , στιγμή, ο τουρισμός βρίσκεται σε συνεχή άνοδο και είναι καθοριστικό το γεγονός ότι τα ελληνικά προϊόντα μένουν εκτός από την καταναλωτική αλυσίδα. Παρά το γεγονός ότι η τουριστική αγορά θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική αγορά για τους Έλληνες παραγωγούς αυτό δεν συμβαίνει.

Η κυρία Λυμπεροπούλου, αφού έλαβε υπόψη της τα αποτελέσματα της έρευνας και στα πλαίσια της γραπτής της παρέμβασης που κατέθεσε στους διοργανωτές του Φόρουμ, τόνισε πως η σύνδεση Αγροδιατροφής με τον τουρισμό είναι απαραίτητη στη διαμόρφωση μιας ιδιαίτερης ταυτότητας, προκειμένου ο τουρισμός να συνδυαστεί με τη γαστρονομία και να αναχθεί η γαστρονομία σε εμπειρία για τον ταξιδιώτη, μέσω της αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων, της αναβίωσης των τοπικών παραδοσιακών συνταγών και της συμμετοχής των επισκεπτών σε δραστηριότητες που βασίζονται σε τοπικά έθιμα και παραδόσεις, με σκοπό να μάθουν περισσότερα για την πλούσια ιστορία και κληρονομιά της περιοχής που επισκέπτονται.

Επεσήμανε πως η Μεσογειακή διατροφή, η Βιολογική γεωργία και τα Πιστοποιημένα Προϊόντα είναι οι 3 άξονες που μπορεί και πρέπει να εστιάσει ο αγροτοδιατροφικος κλάδος στην Ελλάδα για να αποτελέσει το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Από την άλλη και όσο αφορά τον τουρισμό οφείλουμε πλέον να μιλήσουμε για «τουριστική αποκέντρωση» και συνεργατική οικονομία (sharing economy). Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί το τουριστικό προϊόν, το οποίο θα έχει προστιθέμενη αξία και θα δημιουργήσει ένα εξαιρετικά δυναμικό και σύνθετο μοντέλο ανάπτυξης.

Το ζητούμενο είναι η μεταστροφή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας και η διασύνδεση των πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, τουρισμού και αγροδιατροφής.

Έκλεισε την παρέμβαση της αναφέροντας χαρακτηριστικά: «πολύ φοβάμαι ότι κρίση δεν υπάρχει μόνο στις τσέπες μας αλλά και στο μυαλό μας και στις επιλογές μας. Για να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση δεν χρειαζόμαστε τόσο τα χρήματα όσο όραμα για το μέλλον. Χρειάζεται πολιτικοί και αυτό-διοικητικοί να μπορούν να πάρουν αποφάσεις για το αύριο και όχι μόνο για το σήμερα να πάψουν να είναι απλοί διαχειριστές μια κατάστασης αλλά να πάρουν τις αποφάσεις εκείνες που θα επηρεάσουν θετικά τον μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Σήμερα αποφασίζουμε για το αύριο.»

Δήμητρα Λυμπεροπούλου

Περιφερειακή Σύμβουλος 

Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης

«Πελοπόννησος Οικολογική»

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.