Αξιωματούχος του Βυζαντίου, που μαρτύρησε επί αυτοκράτορος Ιουλιανού το 363 και αγιοποιήθηκε από τη Χριστιανική Εκκλησία.
Ο αριστοκρατικής καταγωγής Αρτέμιος γεννήθηκε στην Αντιόχεια και τιμήθηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο με τα υψηλά αξιώματα του πατρικίου, του δούκα και του αυγουστάλιου της Αλεξανδρείας. Υπήρξε απηνής διώκτης των ειδωλολατρών της Αιγύπτου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδρασή τους και την έκφραση παραπόνων προς τον ομοϊδεάτη τους αυτοκράτορα Ιουλιανό, τον επονομασθέντα Παραβάτη.
Ο Ιουλιανός διέταξε τη σύλληψη του Αρτεμίου και όταν αυτός κατήγγειλε τον αυτοκράτορα ότι επιδιώκει την επαναφορά τής ειδωλολατρίας στη χριστιανική Βυζαντινή αυτοκρατορία, έδωσε εντολή να τον βασανίσουν απάνθρωπα. Τον μαστίγωσαν αλύπητα και του έσπασαν τα κόκαλα με πέτρες. Τελικά, ο Ιουλιανός διέταξε να τον αποκεφαλίσουν για παραδειγματισμό.
Ο Άγιος Αρτέμιος αγιοποιήθηκε από τη Χριστιανική Εκκλησία, παρότι ήταν αιρετικός (Αρειανιστής). Η μνήμη του εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου, τόσο από την Ορθόδοξη όσο και από την Καθολική Εκκλησία. Στον Άγιο αποδίδονται ιάσεις κήλης και συναφών παθήσεων, καθώς και 45 θαύματα.
Ο Άγιος Αρτέμιος είναι προστάτης της Ελληνικής Αστυνομίας (παλαιότερα της Αστυνομίας Πόλεων) και πολιούχος της Μυκόνου.
Απολυτίκιο Αγίου Αρτεμίου
Ευσέβειας τοις τρόποις καλλωπιζόμενος,
αθλητικής αγλαΐας ώφθης σοφέ κοινωνός,
προς αγώνας ανδρικούς παραταξάμενος
όθεν ως λύχνος φωταυγής,
των θαυμάτων τας βολάς,
εκλάμπεις τη οικουμένη,
Αρτέμιε Αθλοφόρε,
προς σωτηρίαν των ψυχών ημών.
ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.