7/11/2017 11:25:00 π.μ.
2
Παρακολουθώ με πολύ προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν την πιθανή συνένωση του υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ Άργους  και την εγκατάσταση του στο κτήριο που στεγάζεται το ΕΦΚΑ Ναυπλίου εώς ότου ετοιμαστεί το κτήριο του ΟΑΕΔ στη Τίρυνθα. Η αλήθεια είναι πως οι εργαζόμενοι έχουν κάνει τόσο αναλυτική αναφορά που όποιο ρεπορτάζ το μόνο που μπορεί να προσθέσει είναι οι πολιτικές προθέσεις, οι οποίες όμως παίζουν σημαντικό ρόλο και εκθέτουν τον Γιάννη Γκιόλα. Αρκετές και οι αντιδράσεις των Αργείων όταν πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της νομαρχιακής του κυβερνώντος κόμματος  όπου εκεί αποκαλύφθηκε   πως ο Γ.Γκιόλας λειτουργεί σ΄ένα ακόμα θέμα ως  έπαρχος Ναυπλίου και όχι ως Βουλευτής Αργολίδας.
Αυτό δεν προκαλεί ζημιά μόνο στον ίδιο που  μπορεί και να μην τον νοιάζει η επανεκλογή του ως βουλευτή και να έχει βάλει πλώρη ίσως για τον Δήμο Ναυπλιέων , αλλά δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο ίδιο το κόμμα του και ακόμα περισσότερο στα στελέχη του Άργους οι οποίοι είναι συνεχώς απολογούμενοι από τις τοπικιστικές του ενέργειες .


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΦΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ.

ΕΦΚΑ και Οργανόγραμμα
Ο ΕΦΚΑ προβλέπει την λειτουργία μιας Τοπικής Διεύθυνσης στον Νομό με αυξημένες αρμοδιότητες και 2 Αποκεντρωμένων Τμημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έθεσε η Ομάδα Οργανογράμματος, κριτήριο της κατανομής των καταστημάτων του ΕΦΚΑ σε κάθε Δήμο ήταν ο πληθυσμός, με βάση την απογραφή του 2011. Η περιοχή του Δήμου Άργους Μυκηνών ήταν μεγαλύτερη σε πληθυσμό κατά 1,3% και σε έκταση κατά 30% έναντι αθροιστικά των Δήμων Ναυπλιαίων και Επιδαύρου.
Από την πρώτη έκδοση του σχεδίου του οργανογράμματος έως και την 49η, το υποκατάστημα του τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Άργους ήταν χαρακτηρισμένο ως Τοπική Διεύθυνση και τα τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ναυπλίου και Κρανιδίου ως Τμήματα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ανεπίσημα κυκλοφόρησαν οι επόμενες της 49ης εκδόσεις, αναφέρεται ως Τοπική Διεύθυνση το Ναύπλιο και το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Άργους και Κρανιδίου ως Τμήματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κτιριακό Ζήτημα
Όσο αφορά το ζήτημα της στέγασης, τέθηκε το επιχείρημα ότι υπάρχουν οι κτηριακές εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ στην Τίρυνθα, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να συστεγάσουν τα δύο καταστήματα του ΕΦΚΑ Άργους και Ναυπλίου. Στο πλαίσιο μιας λογικής εξοικονόμησης πόρων αυτό είναι απόλυτα σεβαστό, εφόσον είναι έτοιμα και μπορούν να μεταφερθούν τα υποκαταστήματα, πράγμα που δεν συμβαίνει.
Στην πιθανότητα να υιοθετηθεί η μετεγκατάσταση των δύο υποκαταστημάτων στα κτήρια του ΟΑΕΔ στην Τίρυνθα, θα πρέπει μελετηθεί προσεκτικά το κόστος αυτής της επένδυσης και η προοπτική απόσβεσης καθώς επίσης είναι δεδομένο ότι αυτό το έργο θα απαιτήσει χρόνο για την ολοκλήρωση του.
Επίσης στο ζήτημα της στέγασης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το κτήριο του Άργους, με μίσθιο 3594,75€ ή 2,49€/τ.μ. είναι απόλυτα έτοιμο να φιλοξενήσει πάνω από 40 υπαλλήλους. Επίσης υπάρχει και επιπλέον μισθωμένος χώρος που μπορεί να αξιοποιηθεί και μη μισθωμένος που μπορεί να ενοικιαστεί έναντι πολύ μικρού μίσθιου. Το κτήριο κατασκευάστηκε εξ αρχής με σχέδια της τεχνικής υπηρεσίας του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και το κόστος βάρυνε εξ ολοκλήρου τον ιδιοκτήτη. Πιο συγκεκριμένα το υποκατάστημα τους Άργους διαθέτει:

Μισθωμένος χώρος που χρησιμοποιείται
Μη μισθωμένος χώρος που διατίθεται
Στο υπόγειο αποθήκη και αρχείο 486 τμ

Στο ισόγειο 220 τμ
Στο ισόγειο 210 τμ

Στον ημιώροφο 320 τμ.
στον 1ο όροφο 369,30 τμ.

στον 2ο όροφο 369,30 τμ.

ΣΥΝΟΛΟ 1.444,60 τμ - ΕΥΡΩ 2,49/ΤΜ


Αντίστοιχα στο Ναύπλιο ο ΕΦΚΑ ξοδεύει 2.100€.
Εν τέλει είναι οικονομικά ασύμφορη η μίσθωση ενός νέου ακινήτου στο Ναύπλιο, όταν στην περιοχή υπάρχει μια απόλυτα έτοιμη υποδομή στο Άργος, όπου με μηδέν κόστος μπορεί να φιλοξενήσει το σύνολο του προσωπικού, εν αναμονή της κατασκευής των κτηρίων στην Τίρυνθα.

Εξοικονόμηση Πόρων
Υιοθετώντας την αλλαγή του οργανογράμματος και την μεταφορά της έδρας της Τοπικής Διεύθυνσης στο Ναύπλιο, θα προκύψουν επιπλέον κόστη για την υπηρεσία αντί να εξοικονομηθούν πόροι.
Αυτό γιατί, το κτήριο του Ναυπλίου είναι εντελώς ακατάλληλο για την λειτουργία των τμημάτων του νέου καταστήματος. Αναπόφευκτα θα τεθεί το αίτημα της άμεσης μετεγκατάστασης σε ένα κτήριο ικανό να στεγάσει τις καινούριες υπηρεσίες, έστω και προσωρινά, με δεδομένο ότι ακόμα και αν ανακατασκευαστεί το κτήριο του ΟΑΕΔ αυτό θα πάρει έτη.
Η ενοικίαση και η διαμόρφωση ενός τέτοιου κτηρίου στην πόλη του Ναυπλίου είναι μια πολύ ακριβή επιλογή που δεν μπορεί κατά πάσα πιθανότητα να είναι μικρότερο από 8.000€ με 10.000€ περίπου (με βάση την αντίστοιχη εμπειρία του ΠΕΔΥ στο Ναύπλιο).
Επίσης το κόστος της μετεγκατάστασης των δύο υποκαταστημάτων πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Αυτή την στιγμή το Άργος διαθέτει ένα κτήριο άριστο, κατασκευασμένο εξ αρχής για την χρήση αυτή.
Άρα για παράδειγμα, αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει το μηνιαίο κόστος των ενοικίων θα ανέρχεται σε 5694,75€, ενώ στην πιθανότητα συνένωσης σε ένα κτήριο στο Ναύπλιο το κόστος θα ξεπερνά τις 8.000€ με 10.000€.
Ακόμα και στην πιθανότητα το μίσθωμα ενός κτηρίου στο Ναύπλιο να είναι μικρότερο από το άθροισμα και των δύο, το γεγονός ότι εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των τριών δήμων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Επίλογος
Μια πιθανή συνένωση στο Ναύπλιο, οικονομικά δεν είναι προς το συμφέρον του ΕΦΚΑ.
Κοινωνικά αδικείται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Νομού.
Παραβιάζεται ο πληθυσμιακός και γεωγραφικός κανόνας της χωροθέτησης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ;
Και αν υπάρχει η λογική βούληση του ΕΦΚΑ να μην αφήσει την πρωτεύουσα του νομού χωρίς Τοπική Διεύθυνση, αυτό γιατί πρέπει να γίνει εις βάρος της μεγαλύτερης περιφέρειας και σε πληθυσμό και σε έκταση;

Προτάσεις
Αν υποθέσουμε ότι θα προχωρήσει η αποκατάσταση των κτηρίων του ΟΑΕΔ στην Τίρυνθα, τότε οποιαδήποτε μετακίνηση προς το Ναύπλιο είναι ασύμφορη, αφού θα υποχρεωθεί ο ΕΦΚΑ:
  1. να μισθώσει καινούριο κτήριο με εύλογα ακριβό μίσθωμα,
  2. θα υπάρχει ένα μεγάλος κόστος μετεγκατάστασης του υποκαταστήματος Άργους και του Ναυπλίου στο νέο κτήριο, καθώς και
  3. ένα κόστος κατασκευής του νέου κτηρίου προκειμένου να γίνει λειτουργικό.
Στην υπόθεση ότι μια συνένωση υπηρεσιών στα κτήρια του ΟΑΕΔ στην Τίρυνθα δεν είναι εφικτή, το επόμενο σενάριο της συνένωσης εντός της πόλης του Ναυπλίου θα είναι:
  1. οικονομικά ασύμφορο λόγω των υψηλών ενοικίων και,
  2. κοινωνικά άδικο για τους πολίτες του Δήμου Άργους Μυκηνών.
Η υποδομή του κτηρίου του υποκαταστήματος στο Άργος είναι τέτοια, όπου ο ΕΦΚΑ δεν θα χρειαστεί να ξοδέψει ούτε ευρώ για την λειτουργία του ως Τοπικής Διεύθυνσης. Είναι κρίμα μια τέτοια επένδυση να εγκαταλειφθεί.
Η οικονομικότερη λύση για τον ΕΦΚΑ είναι η παραμονή στο Άργος της Τοπικής Διεύθυνσης, όπου υπάρχει το καταλληλότερο κτήριο και μπορεί να αξιοποιηθεί χωρίς κανένα κόστος.
Ως εργαζόμενοι προτείνουμε (παρόλο που δεν είναι η πιο οικονομική λύση), να παραμείνουν κατ’ εξαίρεση και τα δύο υποκαταστήματα ως Τοπικές Διευθύνσεις έως ότου κατασκευαστεί το κτήριο στο χώρο του ΟΑΕΔ στην Τίρυνθα.
Άλλωστε ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας και του υποκαταστήματος Ναύπακτου.  

Άργος 21/6/2017

Οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ ΑΡΓΟΥ

2 comments:

  1. Ο βουλευτής «μας» τέτοιο πράγμα, απίστευτο…….
    Σοβαρά τώρα, χτες αναγκάστηκα να αλλάξω δύο λεωφορεία για να πάω στο Ναύπλιο να καταθέσω μια απόδειξη για γυαλιά.
    Αυτή είναι η κατάντια μας σαν Δήμος….
    Να μην μείνει τίποτα…..
    Δυστυχώς το Ναύπλιο φαίνεται να έχει πολιτικούς με κότσια….
    Κι εμείς τι;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    Κάποιος πρέπει να κινητοποιηθεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο πατέρας μου κάνει αιμοκάθαρση. Ήδη τρέχω για τις μετακινήσεις και τα φάρμακα του στο Ναύπλιο στον ΕΟΠΥΥ από το Άργος. Ήμαρτον. Λίγος σεβασμός στο κόσμο αυτού του Δήμου ρε παιδιά. Δεν ασχολούνται όλοι με τις πλατείες, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Η δημοτική αρχή τι κανει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.