2/26/2016 06:30:00 π.μ.
0

Αγία Φωτεινή η Σαμαρείτις



Μεγαλομάρτυρας και ισαπόστολος της Χριστιανικής Εκκλησίας. Πρόκειται για την αμαρτωλή γυναίκα από τη Σαμάρεια, με την οποία συνομίλησε ο Ιησούς Χριστός κοντά στο πηγάδι του Ιακώβ (Ιωάννου δ’, 5-30). Αφού πίστευσε σε Αυτόν, βαπτίστηκε με το όνομα Φωτεινή κι έγινε ένθερμος κήρυκας του Ευαγγελίου. Κατά την παράδοση μαρτύρησε επί Νέρωνος (54-68), μαζί με τις πέντε αδελφές της και τα δύο παιδιά της.

Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της κάθε χρόνο στις 26 Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτή έχουν την ονομαστική τους εορτή όσες φέρουν το όνομα Φωτεινή.

Το γεγονός της συνομιλίας της με τον Χριστό μνημονεύεται από την Εκκλησία την Κυριακή της Σαμαρείτιδος.

Απολυτίκιο

Την πηγήν δεξαμενή της σοφίας και χάριτος, εκ χειλέων Κυρίου Φωτεινὴ Ισαπόστολε, νομίμως ηγωνίσω πανοικεί, και νέμεις φωτισμόν παρά Θεού, τοις προστρέχουσι τη σκέπη σου τη σεπτή, και ευλαβώς βοώσι σου. Δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω χορηγούντι δια σου, χάριν ημίν και έλεος.


Άγιος Θεόκλητος ο Φαρμακός


Μάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 26 Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Θεόκλητος.

Αναφέρεται μόνο στον Παρισινό Κώδικα 1587. Πιθανολογείται ότι ήταν ο μάγος, που έδωσε το δηλητήριο στην Αγία Φωτεινή τη Σαμαρείτιδα, η μνήμη της οποίας τιμάται την ίδια ημέρα. Στη συνέχεια πίστεψε στο Χριστό και μαρτύρησε με αποκεφαλισμό.


Όσιος Πορφύριος




Ιερομόμαχος της χριστιανικής εκκλησίας η μνήμη του οποίου τιμάται στις 26 Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Πορφύριος και Πορφυρία.

O Πορφύριος καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη από πλούσια και αρχοντική οικογένεια. Μετά τις θεολογικές και φιλοσοφικές σπουδές του, αρνήθηκε την κοσμική ζωή και αποσύρθηκε αρχικά σε μοναστήρι της Αιγύπτου και στη συνέχεια στα Ιεροσόλυμα, όπου χειροτονήθηκε ιερέας και τέλος επίσκοπος Γάζας.

Από τη θέση αυτή αποδόθηκε στον αγώνα καταπολέμησης των αιρετικών, με συνδρομή του αυτοκράτορα Αρκάδιου και του Ιωάννη του Χρυσόστομου. Με βασιλικό διάταγμα περιόρισε την δράση των ειδωλολατρών και των λοιπών αιρετικών και με βασιλική χορηγία ανήγειρε εκκλησίες εκεί, όπου προηγουμένως βρισκόταν ειδωλολατρικοί ναοί.

Ο Πορφύριος «εκοιμήθη εν ειρήνη» το 420, ύστερα από σύντομη ασθένεια.

Απολυτίκιο

Πορφυραυγέσιν αρετών λαμπηδόσι, καταλαμπρύνας σε αυτὸν Ιεράρχα, καθάπερ φως εξέλαμψας Πορφύριε σοφέ, λόγοις γαρ και θαύμασιν, αληθώς διαπρέψας, πάσιν εβεβαίωσας, ευσέβειας την χάριν και νυν Χριστώ αύλως λειτουργών, υπέρ του κόσμου, μη παύση δεόμενος.


ΠΗΓΗ: sansimera.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.