Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης
Περισσότεροι από 1.500 φορείς που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, από τους οποίους έχουν καταγραφεί επίσημα οι 461, ωφελούνται από το Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ). Το ειδικό αυτό τιμολόγιο θεσπίστηκε το 2013 και εφαρμόζεται σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα, εκκλησιαστικά - φιλανθρωπικά ιδρύματα και ειδικά πιστοποιημένους φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Η έκπτωση που προβλέπει και φθάνει στο 75% της ετήσιας δαπάνης για ηλεκτρικό ρεύμα ισχύει για όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Υπολογίζεται μάλιστα ότι θα μπορούσε να ωφεληθεί πολλαπλάσιος αριθμός φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης αν υπήρχε ενημέρωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στις αρχές Ιανουαρίου ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος θεσμοθέτησε το Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης, κατέθεσε ερώτηση προς τον σημερινό υπουργό Πάνο Σκουρλέτη προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του προγράμματος. Η απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνοδευόταν από έναν κατάλογο των ωφελούμενων φορέων, στον οποίο συμπεριλαμβάνονταν σύλλογοι καρκινοπαθών από όλη την Ελλάδα, γηροκομεία, μητροπόλεις, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και τα παραρτήματά του, ορφανοτροφεία, κέντρα ψυχικής υγείας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, η Ενωση Πολυτέκνων, η «Κιβωτός του Κόσμου», κέντρα απεξάρτησης, εστίες και δεκάδες ναοί οι οποίοι παρέχουν καθημερινά συσσίτια σε άπορους πολίτες. Υπολογίζεται ότι το μέσο συσσίτιο ωφελείται περίπου 2.500 ευρώ τον χρόνο από τη δαπάνη για το ρεύμα εφόσον ενταχθεί στο Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης. Με τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που προκαλεί η κρίση σε φτωχά νοικοκυριά και στους φορείς αλληλεγγύης είναι απορίας άξιον γιατί το αρμόδιο υπουργείο δεν κάνει καμπάνιες ενημέρωσης για τέτοιου τύπου διευκολύνσεις.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο κ. Μανιάτης κατέθεσε ακόμη δύο ερωτήσεις προς τον κ. Σκουρλέτη (τη δεύτερη την υπογράφει ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης) και ζητεί να μάθει γιατί καθυστερεί επί ένα έτος η καταβολή των ανταποδοτικών τελών από τα αιολικά πάρκα στις τοπικές κοινωνίες. Το υπουργείο απάντησε ότι θα καταβληθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2016, χωρίς όμως να αιτιολογήσει την καθυστέρηση. Το 2011 η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλλουν οι εταιρείες αιολικών πάρκων το 3% των εσόδων τους στις τοπικές κοινωνίες, τα μισά από αυτά στους δήμους για επενδυτικά έργα και τα υπόλοιπα να ελαφρύνουν τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών. Αιολικά πάρκα υπάρχουν σήμερα σε 270 ορεινά χωριά, με συνολικά 50.000 κατοίκους, σε 11 νομούς. Ως το 2014 που εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για την κατανομή του τέλους αυτού, είχαν συγκεντρωθεί 13 εκατ. ευρώ, τα οποία το 2015 έφτασαν τα 20 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να ελαφρύνουν τις οικογένειες στα ορεινά χωριά από 100 ως 700 ευρώ τον χρόνο στους λογαριασμούς ρεύματος. Εικόνα δεν υπάρχει ούτε για το αν τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ έχουν καταβληθεί στους δήμους ούτε αν αυτοί τα έχουν αξιοποιήσει για επενδύσεις και έργα υποδομής. Να σημειωθεί ότι από το οικιακό κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ έχουν ωφεληθεί 700.000 οικογένειες, ενώ άλλες 10.000 που βρίσκονται σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας έχουν δωρεάν ρεύμα.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.