1/07/2016 12:30:00 μ.μ.
0

Σε σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εισάγονται οι μαθητές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας, αρχίζοντας από τις Πανελλαδικές του 2016.

«Το θέμα της πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση συναρτάται με την αλλαγή του Λυκείου», τονίζει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, επισημαίνοντας παράλληλα πως η όποια αλλαγή χρειάζεται χρόνο και συζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου περιλαμβάνεται και η μετατροπή όλων των δημοτικών σχολείων σε ολοήμερα, η καθιέρωση της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, η συνολική αναδιάρθρωση του σχολικού προγράμματος και των βιβλίων στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με μείωση της ύλης και η θεσμοθέτηση στα γυμνάσια νέων τρόπων αποτίμησης της γνώσης με μείωση του χρόνου των εξετάσεων προς όφελος του διδακτικού χρόνου.

Τι αλλάζει στις Πανελλαδικές

Την ώρα λοιπόν που η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει επιδοθεί στον σχεδιασμό του «λίφτινγκ» στην Παιδεία, οι μαθητές της Γ'΄Λυκείου αναμένεται φέτος να εγκαινιάσουν το νέο εξεταστικό σύστημα.

Το νέο σύστημα μοιάζει με τις παλιές δέσμες, καθώς οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν σε πέντε μαθήματα, εφόσον επιθυμούν να «ξεκλειδώσουν» περισσότερα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Επιπλέον, καταργείται το μπόνους έως 600 μόρια, το οποίο μέχρι πέρυσι έδινε στον υποψήφιο ο προφορικός βαθμός, με αποτέλεσμα η σχολική επίδοση να αποσυνδέεται από την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, μιας και θα υπολογίζεται μόνο η βαθμολογία των μαθημάτων που εξετάζονται στις Πανελλαδικές.

Εξαιτίας της μείωσης των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων από έξι σε τέσσερα, το μάθημα αυξημένης βαρύτητας το οποίο έχει συντελεστή 1,3 αποκτά μεγαλύτερο βάρος. Πλέον, θα προσμετράται σε ποσοστό 33% στην τελική βαθμολογία έναντι 24% πέρυσι.

Αλλαγές αναμένονται και στον τρόπο υπολογισμού των μορίων. Το άθροισμα των γραπτών βαθμών στην εικοσάβαθμη κλίμακα των τεσσάρων πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο κάθε υποψήφιος, πολλαπλασιάζεται επί δύο. Στη συνέχεια, στο γινόμενο αυτό προστίθενται τα γινόμενα των γραπτών βαθμών των δύο μαθημάτων με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην ομάδα προσανατολισμού του κάθε υποψηφίου. Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το εκατό.

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος εξεταστεί πανελλαδικά και σε πέμπτο μάθημα, ώστε να έχει πρόσβαση σε δεύτερο επιστημονικό πεδίο, τότε ο υπολογισμός των μορίων του για κάθε ένα από τα δύο επιστημονικά πεδία που έχει δικαίωμα να δηλώσει γίνεται με βάση τα αντίστοιχα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

madata.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.