12/25/2015 11:40:00 π.μ.
0
Το DNA της Νέας Δημοκρατίας , είναι «καραμανλικό…εξ ορισμού, αφού ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι ο ιδρυτής μας», δηλώνει ο βουλευτής Σερρών Κώστας Αχ. Καραμανλής στη συνέντευξή του στη Realnews. «Ιδιοκτήτες» αποκαλεί τους 400.000 πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν τον πρόεδρο του κόμματος. «Ούτε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι… αντι-Τσίπρες, ευτυχώς». λέει για τους δύο μονομάχους. Ο ίδιος στηρίζει τον Ευ. Μεϊμαράκη. «Ο φιλελευθερισμός πρέπει να ευνοεί τους πολλούς, όχι τους λίγους και πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες πώς θα το πετύχουμε. Και σε αυτό θεωρώ ότι έχει το πλεονέκτημα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης», τονίζει. Διαψεύδει ότι υπάρχει «ειδύλλιο» του καραμανλισμού με τον Αλέξη Τσίπρα. Το μόνο που δείχνει αυτό το τηλεφώνημα του Κώστα Καραμανλή στον πρωθυπουργό τις κρίσιμες ώρες της διαπραγμάτευσης, το καλοκαίρι, είναι «η αγωνία του για το μέλλον του τόπου και η απόλυτη αίσθηση εθνικής ευθύνης που τον διακατέχει σε μιακρίσιμη στιγμή της ελληνικής ιστορίας».
της Χριστίνας Κοραή
– Οι Νεοδημοκράτες τι μήνυμα έστειλαν;
Νομίζω ότι έδωσαν δύο μηνύματα: Πρώτον, με τη μεγάλη συμμετοχή τους έδωσαν ηχηρή απάντηση σε όσους φαντασιώνονταν ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί και ο Τσίπρας παίζει μόνος του στο πολιτικό παιχνίδι. Και μάλιστα, μετά από μια προεκλογική περίοδο που – για να είμαστε ειλικρινείς – δεν ήταν αντάξια των προσδοκιών τους. Δεύτερον, με την ψήφο και τις επιλογές τους είπαν ότι όλες οι αποχρώσεις του ευρύτερου χώρου μας χωράνε δημιουργικά στη ΝΔ, αλλά η κυρίαρχη τάση είναι η μετριοπαθής ευρωπαϊκή κεντροδεξιά.
– Ο β γύρος έχει κριθεί ή θεωρείτε ότι το παιχνίδι μεταξύ των μονομάχων είναι ανοιχτό;
Όσο και αν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει ένα σαφές προβάδισμα, κανείς δεν δικαιούται να θεωρεί ότι έχει κριθεί το αποτέλεσμα. Και δεν συμφωνώ με όσους θα ήθελαν να μη διεξαχθεί καν ο β’ γύρος. Πρέπει, βέβαια, το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης να είναι αυτό που αρμόζει στους Νεοδημοκράτες. Οι δύο υποψήφιοι έχουν υποχρέωση να φανούν αντάξιοι των 400.000 Νεοδημοκρατών που συμμετείχαν.
– Στηρίζετε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Ως βουλευτής, ασφαλώς θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις όποιον επιλέξει η βάση. Ως Νεοδημοκράτης πιστεύω ότι και οι δύο έχουν πολλά να προσφέρουν, αλλά στην παρούσα φάση προέχει να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών και ιδίως της περιφέρειας και των λαϊκών στρωμάτων των πόλεων, που απομακρύνθηκαν από την παράταξη τα τελευταία χρόνια. Ο πυρήνας της πολιτικής μας είναι φιλελεύθερος, αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι πώς θα εκλαϊκεύσουμε τις πολιτικές μας προτάσεις και θα πείσουμε ότι αφορούν την κοινωνία στο σύνολό της. Με άλλα λόγια, ο φιλελευθερισμός πρέπει να ευνοεί τους πολλούς, όχι τους λίγους και πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες πώς θα το πετύχουμε. Και σε αυτό θεωρώ ότι έχει το πλεονέκτημα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
– Ο β γύρος μπορεί να εξελιχθεί σε αντιπαράθεση μητσοτατικών – καραμανλικών; Μπορεί να επιστρέψει αυτή η ιστορική διαίρεση στη Ν.Δ.;
Φυσικά και όχι. Μπαίνουμε στο 2016, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε με όρους του περασμένου αιώνα.
– Γιατί η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα απεδείχθη κατώτερη των προσδοκιών; Έστριψε το τιμόνι πολύ προς τα δεξιά;
Τον Απόστολο τον ξέρω χρόνια και τον εκτιμώ, και αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η δημόσια εικόνα του – όλο αυτό το διάστημα – τον αδίκησε. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η υποψηφιότητά του δεν είχε σαφές πολιτικό στίγμα. Την αποτίμηση του αποτελέσματος, όμως, θα την κάνει ο ίδιος με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Είναι ένας νέος πολιτικός που έχει πολλά να προσφέρει τόσο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και στην παράταξη της Ν.Δ. από την οποία ανδρώθηκε και αναδείχθηκε πολιτικά.
– Η Ν.Δ. χρειάζεται έναν αντι-Τσίπρα;
Όπως σας είπα και πριν, η Ν.Δ. δεν έχει στο DNA της τον λαϊκισμό και βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό και το προσωπικό. Χρειάζεται, λοιπόν, έναν αρχηγό που να ασπάζεται αυτές τις αξίες. Ούτε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι… αντι-Τσίπρες. Ευτυχώς.
– Η Ν.Δ. έχει καραμανλικό DNA; Υπάρχει ιδιοκτήτης;
Η Ν.Δ. απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες. «Ιδιοκτήτες» της είναι οι τουλάχιστον 400.000 πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες για να συναποφασίσουν το μέλλον της. Όσο για το DNA, είναι καραμανλικό…εξ ορισμού, αφού ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι ο ιδρυτής μας. Αταλάντευτος ευρωπαϊκός προσανατολισμός, πολιτική του μέτρου και του αποτελέσματος, αλήθεια στον λαό, ποτέ μεγάλα λόγια και κούφιες υποσχέσεις, πολιτικός φιλελευθερισμός στην πράξη, το καλό του τόπου πάνω από το καλό του κόμματος. Αυτό είναι το γενετικό υλικό της παράταξής μας, η πολιτική κληρονομιά του Καραμανλή.
– Μένει χώρος στα δεξιά της Ν.Δ. για τη δημιουργία νέου κόμματος;
Στα δεξιά της Ν.Δ. υπάρχουν ήδη δυο κόμματα. Εσείς πιστεύετε ότι υπάρχει χώρος να δημιουργηθεί και τρίτο; Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς εντός της Ν.Δ. που βλέπει έτσι τα πράγματα –και αν υπήρχε, θα έκανε λάθος. Το χρέος μας είναι να προχωρήσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, να κάνουμε αυτό που περιμένει η κοινωνία από εμάς.
– Στο δίλημμα συναίνεση ή εκλογές η Ν.Δ. τι θα έπρεπε να απαντήσει;
Δεν το αντιλαμβάνομαι αυτό το δίλημμα. Η δημοκρατία έχει απλούς και σαφείς κανόνες: Εκλογές έχουμε όταν ορίζει το Σύνταγμα, στο τέλος της τετραετίας, ή όταν η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει πλέον. Σε όλο το υπόλοιπο διάστημα, η κυβέρνηση οφείλει να κυβερνά και η αντιπολίτευση οφείλει να αντιπολιτεύεται. Πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον φυσικά. Οι εξαιρέσεις είναι σπάνιες και σε εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές, όπως το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι ανεύθυνοι χειρισμοί της κυβέρνησης Τσίπρα κόντεψαν να μας οδηγήσουν εκτός Ευρώπης και χρειάστηκε η υπευθυνότητα της αντιπολίτευσης και ιδίως της Νέας Δημοκρατίας για να σωθεί ο τόπος.
– Ποια θα πρέπει να είναι η αντιπολιτευτική γραμμή της Ν.Δ.;
Να αναδεικνύουμε τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί αυτή η κυβέρνηση, να κοιτάμε πάντα και πάνω απ’ όλα το καλό της Ελλάδας, να προετοιμαστούμε για να αναλάβουμε ξανά τις τύχες του τόπου, να πείσουμε τους πολίτες για αυτό. Είναι χρέος μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπει φρένο στην καταστροφική πορεία της πατρίδας μας.
– Ποια είναι η πολιτική σημασία της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα; Υπάρχει «ειδύλλιο» του καραμανλισμού με την κυβέρνηση της Αριστεράς;
Καλά κάνετε και με ρωτάτε γι’ αυτά που ακούγονται, αλλά πρέπει να σας πω ότι είναι αστεία. Κανένα «ειδύλλιο» φυσικά. Το μόνο που δείχνει αυτό το τηλεφώνημα του Κώστα Καραμανλή, σε μία κρίσιμη στιγμή της ελληνικής ιστορίας, είναι ότι η αγωνία του για το μέλλον του τόπου και η απόλυτη αίσθηση εθνικής ευθύνης που τον διακατέχει.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.