11/01/2015 09:45:00 π.μ.
0

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

συζητούμε σήμερα με τη μορφή του κατεπείγοντος ένα πολύ σπουδαίο νομοθέτημα. Πριν ξεκινήσουμε, έχει ενδιαφέρον να δούμε και γιατί είναι κατεπείγον και γιατί είναι σπουδαίο νομοθέτημα.

Θέλω να απευθυνθώ στους συναδέλφους της Συμπολίτευσης και να ρωτήσω: Εάν κάποια προηγούμενη κυβέρνηση έφερνε το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δηλαδή να δημοσιευθεί στις δέκα η ώρα το πρωί της Παρασκευής το νομοθέτημα και να ξεκινήσει η Επιτροπή μετά από τέσσερις ώρες και την επόμενη μέρα να έλθει για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, αυτό θα συνιστούσε ή δεν θα συνιστούσε καταπάτηση του Συντάγματος, εξευτελισμό του Κανονισμού της Βουλής και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς;

Τα λέω όλα αυτά γιατί αυτό που έχει σημασία είναι να μαθαίνουμε όλοι από την πρόσφατη ιστορία μας, και κυρίως και πάνω απ' όλα πρέπει να μάθει η σημερινή Κυβέρνηση να διδάσκεται από τα λάθη του ίδιου του εαυτού της.

Ας αποδεχθούμε τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνιστά άραγε χάρη, χατίρι, προσφορά προς τους τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο ή είναι προσφορά προς την εθνική οικονομία, τους μικροκαταθέτες και όλους αυτούς που στηρίζουν την κοινωνία; Στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις ακούγαμε από την σημερινή Κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καλύπτει το μεγάλο κεφάλαιο και κάνει μεγάλες χάρες στους τραπεζίτες. Σήμερα το ίδιο κάνετε εσείς;

Εγώ θέλω να πιστεύω ότι δεν κάνετε το ίδιο. Θέλω να πιστεύω ότι στο μυαλό σας είναι αυτό που είναι στο δικό μας μυαλό, η προστασία της εθνικής οικονομίας και κυρίως η προστασία των Ελλήνων μικροκαταθετών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζουν πάλι να εμφανίζονται διάφορα περίεργα φαινόμενα.

Επαίρεται η Κυβέρνηση και ο αξιότιμος κύριος εισηγητής και αρμόδιος Υπουργός, γιατί φαίνεται ότι με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα αποφύγουμε το κούρεμα των καταθέσεων. Μα, τον κίνδυνο περί κουρέματος καταθέσεων εσείς τον φέρατε. Η δική σας πολιτική οδήγησε σε πιθανότητα κουρέματος των καταθέσεων των Ελλήνων καταθετών.

Μη μας επισείετε, λοιπόν, τον κίνδυνο του ότι πρέπει να αποτρέψουμε το κούρεμα των καταθέσεων και άρα, γι' αυτό πρέπει να συζητήσουμε τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Είναι αποτελέσματα της δικής σας πολιτικής. Πριν μήνες κανείς δεν συζητούσε για κούρεμα καταθέσεων.

Έχει μεγάλη σημασία πια να δούμε πού βρισκόμαστε σήμερα. Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκε η έκθεση του γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής που είναι ένας κόλαφος για την πολιτική που έχει ακολουθηθεί από τις αρχές τους έτους μέχρι και σήμερα. Και οι πρόσφατες δηλώσεις τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και κυβερνητικών στελεχών δείχνουν ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα των πολιτικών τους ευθυνών που από μια οικονομία ύστερα από μάτωμα πέντε ετών, ύφεση και λιτότητα, είχε αρχίσει πια να παίρνει τις πρώτες ανάσες και είχε αρχίσει να δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Έχουμε ξαναπεράσει σε ύφεση και υπάρχει πάλι αλαζονεία και η έπαρση ότι απλώς οι ρυθμοί της ύφεσης είναι χαμηλότεροι από αυτούς που αρχικά είχαν υπολογιστεί.

Ερώτημα πολιτικό: Ποιος ευθύνεται για την υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να προχωρήσουμε σήμερα σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Ευθύνονται οι κακοί τραπεζίτες; Ευθύνονται οι κακοί δανειολήπτες; Ευθύνεται η κακή Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Ευθύνονται οι Αρειανοί; Ποιοι ευθύνονται;

Λυπάμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αλλά δυστυχώς σε αυτήν την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση έχουμε οδηγηθεί από μία ανερμάτιστη, τυχοδιωκτική, καταστροφική πολιτική του προηγούμενου οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, το οποίο θέλω να σημειώσω ότι εθεωρείτο από τον κύριο Πρωθυπουργό ως asset, δηλαδή περιουσιακό στοιχείο της ελληνικής κυβέρνησης.

Φτάσαμε, λοιπόν, σήμερα να κατηγορείται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι αυτή έκλεισε τις τράπεζες, αυτή έκανε τα capital controls και όχι η πολιτική της Κυβέρνησης που γνώριζε εδώ και μήνες ότι εκεί θα φτάσουμε.

Αισθάνεστε, κύριε Υπουργέ, ότι έχετε πολιτικές ευθύνες για το ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, τους μήνες που κυβερνάτε ουσιαστικά, απεσύρθησαν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τίτλοι συνολικής αξίας περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, ναι ή όχι; Και βεβαίως, αισθάνεστε ότι έχετε κάποια πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι την Κυβέρνηση δεν την εμπιστεύεται ούτε ένας επενδυτής, ούτε ένας θεσμικός παράγοντας και γι' αυτό ακριβώς σας υποχρεώνουν να αποδεχθείτε ρήτρες, που, όπως θα πω στη συνέχεια, ευτελίζουν την Ελληνική Δημοκρατία;

Ο κύριος εισηγητής της συμπολίτευσης προσπάθησε να μας εξηγήσει γιατί απέτυχε η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, η προηγούμενη, η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση. Προφανώς, έχει ξεχάσει αυτά που δήλωνε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ένα πολύ σοβαρό στέλεχος του ΣΥΡΙΣΑ, ο κ. Μιχελής στην Καθημερινή 8-7-2015, πριν λίγους μήνες: «Οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες σύμφωνα με τον EFSM και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βάσει όλων των τεστ». Μάλιστα ο κ. Μιχελής συστήνει να μην μπερδεύουμε την κεφαλαιακή επάρκεια με τη ρευστότητα.

Η δε κ. Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Wall Street Journal στις 13 Μαΐου δηλώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν ήταν ποτέ καλύτερα εξοπλισμένες να αντιμετωπίσουν τη χρηματοοικονομική κρίση.

Κατά συνέπεια, από το Μάιο-Ιούνιο του 2015 μέχρι και σήμερα, η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης προκύπτει από συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, καταστροφικές πολιτικές της σημερινής Κυβέρνησης.

Υπάρχει ένα ερώτημα. Σε ποιο στάδιο, σε ποιο επίπεδο παρέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα; Επιτρέψτε μου να θυμίσω τρεις μόνο αριθμούς.

Στις ελληνικές τράπεζες με την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση είχαν εισέλθει, είχε πληρώσει δηλαδή ο ελληνικός λαός, μέσα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Ξεχνάω τα 11 δισεκατομμύρια του ΤΧΣ που ο κ. Βαρουφάκης με απίστευτη γενναιοδωρία χάρισε στους δανειστές, γιατί τότε η Ελλάδα δεν ήθελε χρήματα, ήθελε μόνο υπερηφάνεια.

Δώσαμε, λοιπόν, ως ελληνικός λαός, ως Ελλάδα, 25 δισεκατομμύρια για να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες το 2012. Το Μάιο του 2014, λίγο πριν τις ευρωεκλογές, η χρηματιστηριακή αξία των συστημικών τραπεζών ήταν περίπου 25 δισεκατομμύρια. Είχαμε ανακτήσει το σύνολο των χρημάτων της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών που είχαν επενδυθεί στις τράπεζες.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2014 τα 25 δισεκατομμύρια έχουν γίνει 19,5 δισεκατομμύρια εξαιτίας της πολιτικής ρευστότητας και αστάθειας. Σήμερα -δεν είναι κυριολεκτικό, είναι μεταφορικό γιατί χθες είχαμε μια τεράστια πτώση λόγω πάλι λαθών της Κυβέρνησης στο Χρηματιστήριο- πριν μια εβδομάδα η χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών τραπεζών ήταν 4,7 δισεκατομμύρια. Με απλά λόγια μέσα στο 2015 οι ελληνικές τράπεζες έχασαν 15 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματιστηριακή αξία. Οι Έλληνες πολίτες, λοιπόν, έχασαν από την περιουσία που είχαν δανείσει στις τράπεζες 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτό θα πρέπει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να προσθέσουμε και αυτά που θα υποχρεωθεί σε περίπτωση υλοποίησης του κακού σεναρίου να ξαναβάλει ο ελληνικός λαός μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αφού πρώτα συμμετάσχουν οι ιδιώτες επενδυτές. Υπάρχει το κακό σενάριο. Ευχόμαστε όλοι να μην υλοποιηθεί και η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει μόνο με ιδιωτικά κεφάλαια που μπορεί να φτάσει και τα άλλα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Μακάρι να μη γίνει.

Κανένας, όμως, δεν αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη για το ότι τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια συν άλλα ίσως 10 έχει χρεωθεί ο ελληνικός λαός, ως μη όφειλε, από μια πολιτική η οποία οδήγησε στην καταβαράθρωση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα;

Και επειδή όλοι θυμόμαστε τα περί κοινών μετοχών και Cocos τα οποία θεωρούνται από την Κυβέρνηση ως ένα δικό της σημαντικό βήμα, ας μην ξεχνάμε ότι τα καταψήφισε, όταν ήρθε η σχετική νομοθετική ρύθμιση στα μέσα του 2014. Το βρήκατε έτοιμο και απλώς υλοποιείτε κάτι το οποίο είχατε αρνηθεί, όταν ήσασταν αντιπολίτευση.

Υπάρχει ένα ακόμα ζήτημα που αναρωτιέμαι αν έχει απασχολήσει την Κυβέρνηση.

Επειδή ακριβώς οι εταίροι δεν εμπιστεύονται τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, μας έχουν φέρει ένα νομοθέτημα, αυτό που καλούμαστε να ψηφίσουμε, με το οποίο στην πραγματικότητα αφελληνίζεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Και αφελληνίζεται, γιατί στην πραγματικότητα σε όλους τους μηχανισμούς εποπτείας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τον τελικό λόγο τον έχουν οι τρεις θεσμοί που εκπροσωπούνται. Είναι ήσσονος σημασίας η συμμετοχή των εκπροσώπων της ελληνικής πλευράς. Στην πραγματικότητα, για το μέλλον, την εποπτεία, την αξιολόγηση, τις μελλοντικές κινήσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα αποφασίζουν εφεξής οι θεσμοί, δηλαδή οι δανειστές.

Βεβαίως, πρέπει να πω ότι, αν κρίνω από την συμπεριφορά της Κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες και την απόλυτη κομματικοποίηση, την καταπάτηση όλων των στοιχειωδών αρχών περί ανεξάρτητων αρχών που έχουμε δει, δεν ξέρω μήπως τυχόν μια αξιοκρατία, μια διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα και μια διαφάνεια κυρίως στην εποπτεία των ελληνικών τραπεζών είναι καλύτερη από το να εμπιστευτούμε τη σημερινή Κυβέρνηση.

Και βεβαίως, υπάρχει ένα ζήτημα που σχετίζεται με το μέλλον των θυγατρικών εταιρειών των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια και στις γειτονικές περιοχές. Ξέρουμε τι θα γίνει; Φοβάμαι ότι δεν ξέρουμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς ως Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, δεν θα συμπεριφερθούμε όπως συμπεριφέρθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα σηκώσουμε τις πλάκες από τα πεζοδρόμια, δεν θα καταγγείλουμε για απάτριδες την Κυβέρνηση, δεν θα ζητήσουμε να στηθούν αγχόνες και να πάνε στο Γουδί κάποιοι.

Εμείς είμαστε μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη που θα σταθούμε με αίσθημα εθνικής συνεννόησης απέναντι στο μεγάλο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Και το κάνουμε, γιατί οι ελληνικές τράπεζες, όπως σε όλο τον κόσμο, αποτελούν τον τροφοδότη της πραγματικής οικονομίας. Το κάνουμε, γιατί θέλουμε επιτέλους να υπάρξει ρευστότητα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και το κάνουμε, κυρίως, για να προστατεύσουμε τους δανειολήπτες με τα «κόκκινα» δάνεια.

Έχουμε βάλει μια καθαρή κόκκινη γραμμή δική μας. Δεν θα ανεχθούμε να υπάρξει κανένας πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας και δεν θα ανεχθούμε να αφελληνιστούν τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να πουληθούν σε ξένα funds.

Με αυτές τις σκέψεις, με αυτές τις θέσεις, εμείς δηλώνουμε ότι υπερψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο, θέλουμε όμως να δούμε τις πιθανές βελτιώσεις που θα κάνει ο Υπουργός, διότι μέλημά μας είναι να προστατεύσουμε τους Έλληνες μικροκαταθέτες.





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.