Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών στο Παρίσι, με την υπογραφή της Διακήρυξης των 21 Προοδευτικών Δεσμεύσεων για την Κλιματική Αλλαγή, που έγιναν υπό την αιγίδα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Από το ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν ο Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Δικτύων, και η Συλβάνα Ράπτη, τ. Ευρωβουλευτής, μέλος του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ).
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καθ. Γιάννης Μανιάτης, κατά την υπογραφή στο Παρίσι, των 21 δεσμεύσεων των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών για την αποτροπή της Κλιματικής Αλλαγής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες ηγέτες δεσμεύονται για 21 μεγάλους προοδευτικούς στόχους για την Κλιματική Αλλαγή. Η Ευρώπη να αποτελέσει τον καταλύτη μιας φιλόδοξης, δεσμευτικής παγκόσμιας συμφωνίας για μείωση των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου, για καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας, για μεγαλύτερη αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη.
Η Ελλάδα της κρίσης, έχει τη μεγάλη πρόκληση να απαντήσει αειφορικά, με δημιουργία θέσεων εργασίας, με εξοικονόμηση και επαναχρησιμοποίηση πρώτων υλών, με μια οικονομία που δεν αποκλείει κανέναν. Για απαντήσεις που υπερβαίνουν τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας όλων των κοινωνικών εταίρων. Η κρίση μπορεί να γίνει ο εμβρυουλκός ενός νέου βιώσιμου παραγωγικού πλαισίου.
Δικαιούμαστε να ελπίζουμε, είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε!"
Διακήρυξη του Παρισιού των Προοδευτικών Ηγετών για το COP21
Ως Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκρατικοί Ηγέτες, απαιτούμε επειγόντως μια φιλόδοξη, παγκόσμια, δυναμική και νομικά δεσμευτική συμφωνία στην COP21 προκειμένου να εξασφαλίσει βιώσιμες συνθήκες διαβίωσης για όλους μας. Η ανθρωπογενής κλιματική κρίση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τις κοινωνίες, την υγεία και τα οικολογικά συστήματα σε όλο τον κόσμο.
Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι (COP21) που φιλοξενείται από τον Φρανσουά Ολάντ το Δεκέμβριο, μας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να ξεπεράσουμε την επικίνδυνη αλλαγή του κλίματος. Θα συνεργαστούμε στενά με τη Γαλλική Κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην προσπάθειά της να θέσει τη διεθνή δράση για την κλιματική αλλαγή σε μια βιώσιμη πορεία, εξασφαλίζοντας ότι αυτό είναι ένα ιστορικό σημείο καμπής, και να καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση έναν αξιόπιστο ηγέτη στην δράση για το κλίμα και πάλι.
Η ανάγκη για δράση είναι επιτακτική. Στην Ευρώπη, οι άνθρωποι είναι ήδη, και όλο και περισσότερο, εκτεθειμένοι στις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με τις ευάλωτες ομάδες - τα παιδιά, τους φτωχούς, και τους ηλικιωμένους - να υποφέρουν περισσότερο. Στον παγκόσμιο Νότο, οι άνθρωποι πληρώνουν υψηλό τίμημα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Παρά την ελάχιστη συμβολή της στην αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας.
Για εμάς, τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, ο κοινός μας αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής πηγαίνει χέρι χέρι με τη συνεχή μάχη μας ενάντια στις κοινωνικές αδικίες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Έχουμε δεσμευτεί να αντιμετωπίσουμε την περιβαλλοντική κρίση και τις κοινωνικές ανισότητες μαζί, οργανώνοντας μια δίκαιη μετάβαση σε ένα νέο, βιώσιμο και απαλλαγμένο από άνθρακα οικονομικό μοντέλο. Αυτό θα βελτιώσει την υγεία και την ευημερία των πολιτών μας. Θα προωθήσουμε την αξιοποίηση όπλων των δυνατοτήτων για τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας και πράσινων επενδυτικών ευκαιριών. Το κάνουμε αυτό, επειδή είναι ένα ζήτημα δια-γενεακής δικαιοσύνης, καθώς η καθυστερημένη δράση θα το καταστήσει κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά πιο δαπανηρό για τις μελλοντικές γενιές. Για αυτό άλλωστε επίσης υποστηρίζουμε σθεναρά την υιοθέτηση των κατάλληλων μέτρων για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή πριν από το 2020.
Μαζί, έχουμε ένα όραμα για έναν περιβαλλοντικά και κοινωνικά πιο βιώσιμο κόσμο. Σήμερα, στις 21 Οκτώβρη 2015, εμείς οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες κάνουμε τις ακόλουθες 21 προοδευτικές προτάσεις για την COP21, θέτοντας τη διεθνή δράση για το κλίμα σε ένα αποτελεσματικό δρόμο, για να καταστεί η Ευρώπη αξιόπιστος ηγέτης στην παγκόσμια δράση για το κλίμα και για να την εξαλειφθούν οι αδικίες που προκαλούνται από την κλιματική κρίση.
21 Προοδευτικές Προτάσεις για COP21
Καλούμε για:
Η Συμφωνία του 2015 στο Παρίσι - δεσμευτική, καθολική και δυναμική
1 Μια καθολική και δεσμευτική διεθνή συμφωνία, που να τεθεί σε ισχύ τη στιγμή μόλις συμφωνηθεί από τις χώρες που αντιπροσωπεύουν τη μεγάλη πλειονότητα στις παγκόσμιες εκπομπές και το 2020 το αργότερο.
2 Μια συμφωνία δυναμική του κλίματος που περιλαμβάνει μηχανισμούς για αναθεώρηση κάθε πέντε έτη σε συνδυασμό με ένα ισχυρό μηχανισμό για τη συνεχή ενίσχυση των εθνικών και συλλογικών δεσμεύσεων.
3 Η προσαρμογή και η απώλεια και ζημία να είναι ένα βασικό μέρος της νέας συμφωνίας.
4 Όλες οι χώρες να δεσμευτούν για έναν συλλογικό στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο στην ανώτερη κλίμακα του 40-70% έως το 2050 σε σύγκριση με το 2010, όπως προτείνεται από το IPCC. Όλες οι χώρες θα πρέπει εκ νέου να εγκρίνουν το στόχο να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και να ξεκινήσουν τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων χωρίς καθυστέρηση.
5 Η συμφωνία του Παρισιού να κατοχυρώσει μια στιγμή δραστικού μετασχηματισμού για την παγκόσμια κοινωνία να αλλάξει τη στάση της.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση - διεθνής ηγέτης του κλίματος από το παράδειγμα
6 Η ΕΕ να ενεργήσει ως πρότυπο και ηγέτης στην COP21, μιλώντας με μία φωνή.
7 Όλες οι ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές και τα ρυθμιστικά πλαίσια να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους της κλιματικής αλλαγής. Προσπαθούμε να ευθυγραμμιστούν επίσης οι διεθνείς πολιτικές, τα κανονιστικά πλαίσια και οι θεσμοί με τους στόχους αυτούς.
8 Η ΕΕ να αυξήσει τους εγχώριους στόχους της για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου μετά από την COP21 από το σημερινό επίπεδο κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990, μαζί με τους στόχους για ανανεώσιμη ενέργεια και ενεργειακή αποδοτικότητα..
9 Η δημιουργία μιας προοδευτικής Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης που προωθεί την ταχεία και δίκαιη μετάβαση σε μια οικονομία απαλλαγμένη από άνθρακα και στηριζόμενη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας καθώς και στο τέλος των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα. Θέλουμε η ΕΕ να κινηθεί προς μια περιβαλλοντικά βιώσιμη και δημιουργούσα θέσεων εργασίας κυκλική οικονομία.
10 Μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών και ένα Ευρωπαϊκό σύστημα φορολογίας του άνθρακα ώστε να οριστεί μια κατάλληλη τιμή στον άνθρακα. Θα πρέπει να συνοδεύεται από εργαλεία που δεν βασίζονται στην αγορά (πρότυπα, κανόνες και κρατικές κανονιστικές ρυθμίσεις, προσαρμοσμένες βιομηχανικές πολιτικές, δημόσιες επενδύσεις και κίνητρα).
11 Τα κράτη μέλη της ΕΕ να επικυρώσουν σύντομα τη δεύτερη περίοδο δέσμευσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο.
12 Η ΕΕ να αποδείξει μέσω των πολιτικών της, ότι η προστασία του κλίματος, η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η κοινωνική ανάπτυξη πηγαίνουν μαζί χέρι-χέρι σε όλα τα επίπεδα, τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Χρηματοδότηση για το κλίμα - προώθηση των παγκόσμιων επενδύσεων για ανθεκτικές οικονομίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
13 Η ΕΕ και τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν έναν οδικό χάρτη για την αύξηση μιας προβλέψιμης, νέας και πρόσθετης διεθνούς χρηματοδότησης για το κλίμα. Θα πρέπει να περιλαμβάνει το δίκαιο μερίδιο της ΕΕ των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2020, στο πλαίσιο του Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα, αλλά επίσης, και για την περίοδο πριν από το 2020, κινητοποιώντας τόσο δημόσιους όσο και ιδιωτικούς πόρους.
14 Οι Αναπτυξιακές τράπεζες να αναπτύξουν οδικούς χάρτες επενδυτικού κλίματος που αποκλείουν χρηματοδοτική στήριξη στα ορυκτά καύσιμα. Ένας διεθνής φορολογικός μηχανισμός επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (FTT) μπορεί επίσης να χρηματοδοτήσει τη δράση για το κλίμα και την αειφόρο ανάπτυξη.
15 Όλες οι χώρες να θέσουν σε εφαρμογή μηχανισμούς τιμολόγησης του άνθρακα με δίκαιο τρόπο.
16 Οι δημοσιονομικοί κανονισμοί για την προώθηση της διαφάνειας και του στόχου του τουλάχιστον 10% των επενδυτικών ροών από οικονομικούς παράγοντες να ανακατευθυνθούν προς φιλικά προς το περιβάλλον έργα της οικονομίας.
Συνεργασία Βορρά-Νότου - παγκόσμια αλληλεγγύη για την προστασία των ανθρώπων από τους κινδύνους του κλίματος
17 Μία συνεργασία της ΕΕ για την ανάπτυξη, που αναγνωρίζει τον κίνδυνο που θέτει η κλιματική αλλαγή στην ανάπτυξη και στην εξάλειψη της φτώχειας και που στηρίζει τις αναπτυσσόμενες χώρες για την αποτροπή αυτών των κινδύνων. Θα ενισχύσουμε την εφαρμογή του συνόλου της Ατζέντας 2030 για τους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης. Το νομικό καθεστώς των προσφύγων του κλίματος και των δικαιωμάτων τους για προστασία του θα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο της Σύμβασης της Γενεύης.
18 Πιο οικονομική και τεχνολογική αλληλεγγύη.
19 Αναπτυξιακή συνεργασία της ΕΕ, που περιλαμβάνει την ισότητα των φύλων, συμμετοχικές και βασισμένες στα δικαιώματα προσεγγίσεις.
Συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών - εμπλοκή των εταίρων της κλιματικής δράσης πέρα από τις κυβερνήσεις
20 Μια επενδυτική ατζέντα που υποστηρίζει πόλεις και περιφέρειες στις προσπάθειές τους να κάνουν τις κοινότητες πιο βιώσιμες και ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή και που παρέχει υποστήριξη σε πρωτοβουλίες όπως το Σύμφωνο των Δημάρχων.
21 Όλοι οι ενδιαφερόμενοι να διαδραματίσουν πλήρως το ρόλο τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στη μείωση των κινδύνων για σχετιζόμενες με το κλίμα καταστροφές, και στο λεπτομερή έλεγχο κατά τη διαδικασία των δεσμεύσεων για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή.
Εμείς, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, είμαστε έτοιμοι να παίξουμε το ρόλο μας για να επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία για μια δίκαιη και κοινή προσπάθεια για την προστασία του πλανήτη από την επικίνδυνη υπερθέρμανση του πλανήτη.
Χρειαζόμαστε δράση για το κλίμα τώρα.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.