10/11/2015 12:47:00 μ.μ.
0
Πανηγυρικά εόρτασε η Αργολίδα όλους τους αγίους καταγόμενους από την Κίο της Μικράς Ασίας, στον ιερό ναό της Αγίας Ειρήνης στην πανέμορφη κωμόπολη της Νέας Κίου. Την παραμονή της εορτής Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015 τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός με τ' αρτοκλασία στον Ιερό ναό από τους Ιερείς πατέρα Δημοσθένη και Ηλία Γάτζιο. 
Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε ο όρθρος και η θεία λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου, ο οποίος προέβει  εις χειροτονία του Θεοδώρου Στεργίου στο πρώτο βαθμό της Ιεροσύνης . Η χειροτονία του νέου Διακόνου πραγματοποιήθηκε μία μέρα όπου η εκκλησία  εορτάζει τους πατέρες της Ζ' Οικουμενικής συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 13 Οκτωβρίου 787 μ.Χ., με πρωτοβουλία της αυτοκράτειρας Ειρήνης. Ο νέος διάκονος γέννημα θρέμμα της Νέας Κίου θα υπηρετεί στην μητρόπολη Αργολίδος χωρίς μισθό. Να σημειωθεί πως και πριν λίγο καιρό χειροτονήθηκε από τον Μητροπολίτη Αργολίδος κι ο αδελφός του νέου διακόνου εις Ιερέα και αυτός χωρίς μισθό.


Η ενορία της Νέας Κιου μαζί με τον δήμο Άργους- Μυκηνών τιμά τους θεοφόρους πατέρες της 7 Οικουμενικής Συνόδου που έγινε στην Νίκαια της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας. Στη Σύνοδο αυτή αποφασίσθηκε η αναστήλωση των εικόνων και η λήξη της Εικονομαχίας .Έτσι τιμώνται ο Άγιος Ευστάθιος επίσκοπος Κίου, ο οσιομάρτυρας Ιγνάτιος ,ο οσιομάρτυρας Μακάριος ο νέος που μαρτύρησε στην Προύσα το 1590 και ο νεομάρτυρας Αθανάσιος. Να σημειωθεί πως η Κίος της Μικράς Ασίας από τον 16 αιώνα και μετά αποτέλεσε την έδρα της ξακουστής Μητρόπολης Νικαίας και διατηρήθηκε ως την μικρασιατική καταστροφή. Οι άγιοι Ευστάθιος και ο οσιομάρτυρας Ιγνάτιος έδρασαν και μαρτύρησαν κατά την περίοδο της Εικονομαχίας. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ο Ιερέας του ναού πατέρας Δημοσθένης Γάτζιος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αργολίδος για την τέλεση της θείας λειτουργίας και την χειροτονία του νέου διακόνου.

ΆΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΙΟΥ ΒΙΘΥΝΙΑΣ
Έζησε στα χρόνια της εικονομαχίας. Από νέος βάδισε το δρόμο της ευσέβειας, στολισμένος με βαθιά και ένθερμη πίστη. Ήταν συγχρόνως και ακριβής τηρητής των εντολών, τις όποιες δεν γνώριζε μόνο αλλά και εφάρμοζε. Τη ζωντανή αυτή ευσέβεια του, καλλιέργησε ακόμα περισσότερο, όταν έγινε μοναχός και χειροτονήθηκε υστέρα Ιερέας. Η κοινή αναγνώριση των προτερημάτων αυτών, τον ανέβασε στην επισκοπή της Κίου στη Βιθυνία. Στη νέα του αυτή διακονία, έδειξε περισσότερα ποιμαντικά χαρίσματα και εργάστηκε με μεγαλύτερη αφοσίωση στη φιλανθρωπική αποστολή του. Απέναντι στους εικονομάχους, ο ειρηνικός ποιμενάρχης φάνηκε δυναμικός και ακοίμητος φρουρός της Ορθοδοξίας. Ούτε πτοήθηκε, όταν είδε μπροστά του τον άγριο διωγμό. Φυλακίστηκε και στη συνέχεια εξορίστηκε. Αλλά από παντού συμμετείχε στην άμυνα της Ορθοδοξίας. Υπέμενε δε απερίγραπτες στερήσεις πείνας, γυμνότητας και άλλων κακουχιών. Τελικά παρέδωσε το πνεύμα του στο Θεό, του οποίου έλαμψε πιστός και γνήσιος υπηρέτης, που προτίμησε τις ταλαιπωρίες και το θάνατο από την εγωιστική διατήρηση του αξιώματος του. Άγιος Μακάριος ο νέος οσιομάρτυρας από την Κίο της Βιθυνίας
 

Ο Άγιος Μακάριος γεννήθηκε στην Κίο της Βιθυνίας και ονομαζόταν αρχικά Μανουήλ. Ο πατέρας του ονομαζόταν Πέτρος και η μητέρα του Ανθούσα. Σε μικρή ηλικία οι γονείς του τον παρέδωσαν σε κάποιο ευσεβή ράφτη, για να μάθει κοντά του την τέχνη. Απροσδόκητα ο πατέρας του αρνήθηκε τον Χριστό και πήγε στην Προύσα. Όταν κάποτε ο Μανουήλ πήγε και αυτός στην Προύσα, συνελήφθη από τον πατέρα του, που τον οδήγησε στον κριτή με την ψευδή κατηγορία, ότι δήθεν ο Μανουήλ υποσχέθηκε ότι θα γίνει Τούρκος. Παρά τις αντιρρήσεις του Μανουήλ, οι Τούρκοι, αφού τον έδειραν, του έκαναν περιτομή με τη βία. Μετά από λίγες ημέρες ο Μανουήλ κατάφερε και έφυγε για το Άγιο Όρος. Εκεί στη Σκήτη της Αγίας Άννας, εκάρη μοναχός με το όνομα Μακάριος. Ύστερα από 12 χρόνια παραμονής του στο Άγιο Όρος, πήρε την ευλογία να μαρτυρήσει για την πίστη. Έτσι μέσω Κωνσταντινούπολης έφτασε στην Προύσα, όπου τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στο κριτήριο. Απολογούμενος ομολόγησε τον Χριστό και ήλεγξε την μωαμεθανική θρησκεία λέγοντας: «Το να αρνηθώ εγώ την πίστη μου την αληθινή και να πιστέψω τη δική σας ψεύτικη δεν το κάμνω ποτέ, διότι δεν θα αφήσω το φως για να έλθω στο σκοτάδι». Τότε ο Άγιος βασανίστηκε φρικτά. Τελικά αφού τον λιθοβόλησαν άγρια, τον αποκεφάλισαν στις 6 Οκτωβρίου του 1590 μ.Χ. Αργότερα η κάρα του μεταφέρθηκε στη Σκήτη της Αγίας Άννας του Αγίου Όρους.

Ο ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ο ΕΚ ΚΙΟΥ
Ήταν από την Κίο της Βιθυνίας. Είχε σύζυγο, αρκετά τέκνα, πλούτο πολύ, αλλά και αρετή και θεοσέβεια. Οι συμπατριώτες του τον εκτιμούσαν κι αγαπούσαν για την καλοσύνη του. Όταν οι τούρκοι αποφάσισαν να τούς καταδυναστέψουν με αβάσταχτους φόρους, αυτός έβαλε το στήθος του μπροστά πρώτος, για να υπερασπίσει τα συμφέροντα των αδυνάμων συμπατριωτών του. Οι Τούρκοι, επειδή φοβήθηκαν μη νικηθούν από τη δύναμη των λόγων του, γιατί ήταν γνωστή η σοφία του, τον συλλαμβάνουν και τον οδηγούν στο κριτήριο, φέρνοντας μαζί τους και ψευδομάρτυρες. Μη δεχόμενος ν' αρνηθεί την αγία πίστη του παραδίδει την κεφαλή του στον δήμιο, αναφωνώντας: «Χριστιανός γεννήθηκα, χριστιανός θα πεθάνω»


STUDIO B&G 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.