2/06/2015 10:20:00 μ.μ.
0

Θυμάστε πόσες ελπίδες είχαμε επενδύσει οι Έλληνες, το 2012, στην εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία; Μόνο τις καμπάνες στις εκκλησίες δεν χτυπήσαμε όταν νίκησε τον Νικολά Σαρκοζί. Θα εξισορροπούσε την ηγεμονία της Μέρκελ -υποτίθεται- θα πάλευε και θα επέβαλε την ανάπτυξη στην Ευρώπη -άρα και στην Ελλάδα…
Θυμάστε πόσες προσδοκίες είχαμε εναποθέσει στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες; Θα έμπαιναν στην κυβέρνηση και θα υποχρέωναν -υποτίθεται- τη Μέρκελ να «φρενάρει» την καταστροφική πολιτική της λιτότητας…
Τι απέγινε; Το βλέπουμε ξεκάθαρα αυτές τις μέρες.
Ο Ολάντ, παγερός και αυστηρός, προτρέπει τον Τσίπρα να σεβαστεί τους κανόνες και να τηρήσει τις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Ο Γκάμπριελ -αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών και αντικαγκελάριος- βλοσυρός και απόμακρος- διαμηνύει πως δεν θα πληρώσουν οι άλλοι λαοί τις δικές μας αυξήσεις στα εισοδήματα.
Για άλλη μια φορά, λοιπόν, επιβεβαιώνεται ο Δημοσθένης, ο οποίος στην Τρίτο Ολυνθιακό προειδοποιούσε του Αθηναίους να μην έχουν αυταπάτες και να προετοιμαστούν για πόλεμο, διότι θα τους τσακίσει ο Φίλιππος…
Δεν τον άκουσαν και ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου διέλυσε την Αθήνα…
Δυστυχώς, εμείς ρέπουμε ως λαός και ηγεσία, στην αυταπάτη. Θυμάστε, οι παλιότεροι, τι συνέβη το 1976; Πόσα και πόσα δεν είχαμε ελπίσει από τον Τζίμυ Κάρτερ στην Αμερική; Θα εκλεγόταν πρόεδρος και θα έδιωχνε τους Τούρκους από την Κύπρο..
Η μόνη διαφορά με το σήμερα είναι ότι τότε -40 χρόνια πριν- οι πατεράδες μας είχαν χτυπήσει και τις καμπάνες των εκκλησιών, μόλις έγινε γνωστό ότι εξελέγη πρόεδρος…
Είναι καιρός να αντιληφθούμε -λαός και ηγεσία- όταν δεν υπάρχουν φιλίες στο διεθνές στερέωμα, παρά μόνον συμφέροντα. Όσο καλές προθέσεις και αν έχει ένας ξένος ηγέτης για την Ελλάδα, στο τέλος θα ασκήσει πολιτική -συμβατή με τα συμφέροντα και τους στόχους της χώρας του.
Ακούσατε τι είπε ο Ολάντ; «Μην προσπαθήσετε να διασπάσετε τον γαλλογερμανικό άξονα. Το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν την ίδια γνώμη για την Ελλάδα»…
Ας σταθμίσει τα πράγματα με ψυχραιμία και χωρίς αγκυλώσεις ο Αλέξης Τσίπρας. Αν χρειαστεί να κάνει μια μικρή παραχώρηση για να πετύχει ένα μεγαλύτερο στόχο, ας την κάνει.
Για παράδειγμα, η παράταση του υφιστάμενου Προγράμματος, όπως ζητούν οι δανειστές. Ας παρουσιάσει το εναλλακτικό δικό του ή ας φανεί ευέλικτος, ώστε να κερδίσει χρόνο. Το παιχνίδι δεν θα κριθεί στους τύπους.
Αντίθετα, κίνδυνος θα υπάρξει -και θα είναι μεγάλος- αν επιμείνει στο «Όχι σε όλα». Ούτε ένα σύμμαχο δεν πρόκειται να βρει στην περίπτωση αυτή. Καμιά χώρα της Ευρωζώνης δε θα δεχθεί όλους τους όρους του, επειδή ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό.
Το βασικό είναι να ξεκινήσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση. Εκεί θα κριθεί τι μπορούμε να κερδίσουμε ως χώρα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.