2/06/2015 02:23:00 μ.μ.
0
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015 συνάντησηΑγροτικής Ανάπτυξης κου Σγουρίδη με το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας  (ΣΕΚ) .
του Υφυπουργού
Ο Πρόεδρος του ΣΕΚ κος Πεβερέτος υπέβαλε στον κο Υφυπουργό κείμενο θέσεων του ΣΕΚ για την κτηνοτροφία της χώρας.
Αφού έγινε εκτενής συζήτηση στα επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία (βοσκότοποι, καταρροϊκός πυρετός, συνδεδεμένη ενίσχυση κ.α), συμφωνήθηκε  να γίνει και νέα συνάντηση το επόμενο διάστημα.
Ο ΣΕΚ έχει ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης      Περιβάλλοντος και Ενέργειας  κο Λαφαζάνη και τους Αναπληρωτές Υπουργούς κο Αποστόλου και κο Τσιρώνη.

 «Η Ελληνική Κτηνοτροφία – Πτηνοτροφία
Προτεινόμενα  μέτρα  για τη  βιωσιμότητα και την αναπτυξή της»


Κύριε Υπουργέ,                                                                                           

Ο  κλάδος της κτηνοτροφίας – πτηνοτροφίας  έχει ιδιαίτερη σημασία για την αγροτική οικονομία και τη συνολικότερη οικονομία της χώρας και συμβάλλει ουσιαστικά στην περιφερειακή αγροτική ανάπτυξη και στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού της υπαίθρου. Παράγει εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας πολλά από οποία  είναι  ΠΟΠ µε  κυριότερα,   το  τυρί  ΦΕΤΑ (ΠΟΠ) που είναι αντικείμενο απομίμησης παγκοσμίων διαστάσεων και το ΓΙΑΟΥΡΤΙ, το οποίο ως στραγγιστό έχει καθιερωθεί με μεγάλη επιτυχία στην παγκόσμια αγορά τροφίμων.

Όμως η Ελληνική Κτηνοτροφία δεν έχει ωφεληθεί καθόλου από την αναγνωρισιμότητα των κύριων προϊόντων της.

·         Η παραγωγή αγελαδινού  γάλακτος,  σήμερα βρίσκεται στους  600.000  τόνους  περίπου,  βαίνει  σημαντικά μειούμενη τα τελευταία χρόνια, ενώ οι ανάγκες της χώρας μας σε γάλα και τυροκομικά είναι 1.350.000  τόνους.

·         Η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος  μειώθηκε κατά 100.000 τόνους  περίπου τα τελευταία χρόνια γεγονός που επηρέασε και την εγχώρια παραγωγή τυριών και  ιδιαίτερα της Φέτας

·         Η Ελλάδα παραμένει μαζικός εισαγωγέας  στον τομέα του κρέατος.  Σήμερα η ελληνική αγορά εισάγει το 80 % τουλάχιστον του βόειου κρέατος, το 70% περίπου του χοίρειου κρέατος και το 15% του κρέατος ορνίθων.

·         Χιλιάδες κτηνοτρόφοι έχουν εγκαταλείψει   το επάγγελμά τους, ενώ πολλοί άλλοι βρίσκονται στα όρια της εγκατάλειψης. Αυτό συμπαρασύρει και χιλιάδες επιχειρήσεις  άλλων τομέων της οικονομίας που εξαρτώνται από την παραγωγή ζωικών προϊόντων και φέρνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτές.

Από τα παραπάνω στοιχεία είναι φανερό πως η κτηνοτροφία βρίσκεται  αντιμέτωπη με μια  πολύ  σοβαρή κρίση και οι εξελίξεις, αν συνεχιστούν, θα είναι καταστροφικές.

Οι  προτάσεις του ΣΕΚ που ακολουθούν περιλαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου και έχουν παρουσιασθεί επανειλημμένα στους αρμόδιους, στον τύπο και σε ειδικά συνέδρια για την κτηνοτροφία.

Α. Μέτρα άμεσης προτεραιότητας
1.  Βοσκότοποι: Απαιτείται
-       Να προχωρήσει άμεσα  η σύνταξη των προσωρινών  διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης με τη μέριμνα  των οικείων Κτηνοτροφικών Οργανώσεων σύμφωνα με το νόμο 4264/2014 (άρθρο 60)   και την  ΚΥΑ  117394/2932  (ΦΕΚ Β 3557/ 30-12-2014)  γιατί διαφορετικά δεν θα μπορεί να γίνει η κατανομή και διάθεση των βοσκήσιμων εκτάσεων για το τρέχον έτος.
 Ο ΣΕΚ  έχει καταθέσει  ολοκληρωμένη  πρόταση στην  αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να προχωρήσουμε  άμεσα στη σύνταξη των  προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης σε συνεργασία με τις οργανώσεις  μέλη μας ανά Περιφερειακή Ενότητα.
-    Να αντικατασταθούν όλα τα στρέμματα που   απεντάχθηκαν με άλλες επιλέξιμες εκτάσεις για την απρόσκοπτη και χωρίς προβλήματα είσπραξη των ενισχύσεων.
-    Να αποδοθούν  οι βοσκότοποι στους πραγματικούς κτηνοτρόφους με μακροχρόνια "μίσθωση" το τίμημα  της οποίας θα πρέπει να είναι  ένα ελάχιστο και συμβολικό τέλος.
-    Να αξιοποιηθούν όλοι οι βοσκότοποι της χώρας και με την ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων στις περιοχές  NATURA, προστατεύοντας ταυτόχρονα και το περιβάλλον.

2. Έλεγχος και εκρίζωση ζωονόσων :
Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στον καταρροϊκό πυρετό: Απαιτείται  α) Τροποποίηση της ΚΥΑ έγκρισης προγραμμάτων οικονομικών αποζημιώσεων  με σκοπό την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων  τόσο για  τα  θανόντα  ζώα  όσο και  αυτά  που  πρέπει  να θανατωθούν.  β) να προχωρήσει άμεσα το θέμα της χρήσης των εμβολίων. 
Άλλα μέτρα:
-         Οικονομική στήριξη  των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που τα κοπάδια τους  επλήγησαν  από καταρροϊκό πυρετό  και ευλογιά με ένταξη σε προγράμματα του ΕΣΠΑ για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος
-         Οριστική  εκρίζωση του καταρροϊκού πυρετού, του μελιταίου πυρετού (βρουκέλλωση) των αιγοπροβάτων, της φυματίωσης των βοοειδών κ.α.
-         Επιτάχυνση της υλοποίησης των προγραμμάτων ανίχνευσης και αύξησης της ανθεκτικότητας των αιγοπροβάτων στην τρομώδη νόσο (scrapie)
-         Ενίσχυση  των αρμοδίων υπηρεσιών με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό και  έγκαιρη εξασφάλιση του  απαραίτητου εργαστηριακού εξοπλισμού των  αναλώσιμων.
-         Xρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων


3. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα: 
-       Επαναφορά   της διάρκειας ζωής του φρέσκου  γάλακτος στις 5 ημέρες.
-       ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα γάλατα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. για την προστασία των καταναλωτών και της ελληνικής παραγωγής.

4. Αναθεώρηση  της τελικής  πρότασης του ΥΠΑΑΤ  προς την Κομισιόν για τη Συνδεδεμένη ενίσχυση και  την ενίσχυση για την παραγωγή πρωτεϊνούχων φυτών. 
διότι αφενός  δομήθηκε στα πλαίσια μικροπολιτικής λογικής αφετέρου δεν συμβάλει ούτε στο ελάχιστο  στην στόχευση, όπως πρότεινε ο ΣΕΚ, της  βιωσιμότητας και της ανάπτυξης του κλάδου.
        Ειδικότερα  στην αιγοπροβατοτροφία η συνδεδεμένη ενίσχυση  δεν θα πρέπει να δοθεί  ανά κεφαλή ζώου αλλά να ληφθούν υπόψη εκτός από την παραγόμενη ποσότητα και συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές που θα έχουν στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου γάλακτος (μικροβιακό φορτίο), όπως συνέβη στο παρελθόν με την εφαρμογή  των ποιοτικών  χαρακτηριστικών  του άρθρου 69 του Κανονισμού 1782/2003.
        Καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών: Για την  ανάπτυξη των εν λόγω καλλιεργειών και τη  μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές  ζωοτροφών και κυρίως σόγιας,  θα πρέπει διατεθεί τουλάχιστον το  2% του εθνικού φακέλου, δηλαδή 40 εκ € , όπως προβλέπει  άλλωστε η νέα ΚΑΠ και όχι  μόνο  6,8 εκ. €  ετησίως περίπου, όπως  πρότεινε η απελθούσα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.
        Να δοθούν ισχυρά κίνητρα  στους κατά κύριο επάγγελμα  κτηνοτρόφους για την παραγωγή πρωτεϊνούχων ιδιοπαραγόμενων ζωοτροφών.

5. Μείωση των υπέρμετρα αυξημένων φορολογικών συντελεστών και άλλων επιβαρύνσεων.
·         Μείωση ΦΠΑ στις εισροές ( π.χ. ζωοτροφές)  από 13% με 23% που είναι σήμερα στο 4% -6 %., όπως επίσης και η μείωση κόστους παραγωγής στην ενέργεια (πετρέλαιο, ρεύμα).
·         Επαναφορά του συντελεστή φορολόγησης στο 5% για τη ζωική παραγωγή όπως ίσχυε πριν.
·         Κατάργηση της φορολόγησης στα μέσα παραγωγής  (χωράφια βοσκότοποι Πτηνο-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις).
·         Το τιμολόγιο του ρεύματος  για τους αγρότες να επανέλθει  στα επίπεδα του 2009.
·         Κατάργηση ΕΝ.Φ.Ι.Α.
·         Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές.

6. Ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών και εξασφάλιση  ρευστότητας,  που στέρεψε τα τελευταία χρόνια.
Συγκεκριμένα ζητάμε:
-       να σταματήσει η δίωξη των κτηνοτρόφων  λόγω των ήδη βεβαιωμένων δανείων στη ΔΟΥ, να ανακληθούν τα χρέη από το Δημόσιο Ταμείο, αφού οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν να πληρώσουν .
-       Ρύθμιση των  εγγυημένων από το  Ελληνικό Δημόσιο   δανείων της  πρώην  ΑΤΕ  για 20 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο και 3ετή περίοδο χάριτος.
-       Για τα υπόλοιπα δάνεια ζητάμε κούρεμα του 50% του κεφαλαίου και διαγραφή του συνόλου των τόκων (υπερημερίας και συμβατικών). Αποπληρωμή του υπολοίπου 50% σε τουλάχιστον 20 χρόνια με  χαμηλό επιτόκιο. Τα 3 πρώτα χρόνια πληρωμή μόνο των τόκων

 7. Δημιουργία εργαλείου χρηματοδότησης των αγροτών και κτηνοτρόφων ή Τράπεζα ειδικού σκοπού (νέα Αγροτική Τράπεζα) για τη χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με χαμηλό επιτόκιο, όπως έχουν οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη.

8. Θέματα ΟΓΑ
-       Επαναφορά του  ορίου ηλικίας  συνταξιοδότησης  αγροτών στα 65 έτη 
-       Ρύθμιση των οφειλών των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ  κτηνοτρόφων (τουλάχιστον  στις 80 δόσεις).

9. Αλλοδαποί εργαζόμενοι σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις:
Ι) Για τους οικονομικούς  μετανάστες  που έχουν άδεια παραμονής και απασχολούνται σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσειςπροτείνεται η ασφάλισή τους  στον ΟΓΑ στην κατώτερη τουλάχιστον  ασφαλιστική κατηγορία και όχι στην ανώτερη που ισχύει σήμερα.

ΙΙ) Για τους αλλοδαπούς  που προσκαλούνται  να απασχοληθούν   σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις,  οι οποίοι αποτελούν και τον κύριο όγκο εργαζομένων , προτείνεται η καθιέρωση α) άδειας παραμονής και εργασίας ενός έτους β) ειδικής κάρτας για τους εργαζόμενους στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, η οποία θα ανανεώνεται  ετησίως,  γ) κατάργηση της εγγυητικής επιστολής τράπεζας διότι με το σύστημα αυτό επωφελούνται μόνο οι τράπεζες    και δ) ασφάλιση στον ΟΓΑ στην κατώτερη τουλάχιστον  ασφαλιστική κατηγορία.

10.   Άδειες σταβλικών εγκαταστάσεων: Είναι  απαραίτητο

-       να δοθεί παράταση ενός έτους  στην προθεσμία έκδοσης αδειών  σταβλικής εγκατάστασης η οποία εκπνέει στις 12 Μαρτίου 2015, σύμφωνα με το Νόμο 4056/2012. 
-       να απλοποιηθούν  οι διαδικασίες έκδοσης  με άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων διότι μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων δεν διαθέτει   άδεια  και θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα και κυρώσεις.

Β) Άλλα μέτρα για την  ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κτηνοτροφίας

1. Μέτρα για τον έλεγχο της αγοράς - Ελληνοποιήσεις
Οι «ελληνοποιήσεις  αγροτικών   προϊόντων αποτελούν το κρισιμότερο ίσως ζήτημα του αγροτικού μας  τομέα. Είναι πληγή για εμάς τους  παραγωγούς, τους  καταναλωτές, αλλά και για την οικονομία της χώρας.
Προς την κατεύθυνση αυτή ζητάμε:
-       Την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης των κρεάτων στην ταμειακή μηχανή.
-       Την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
-       Την πλήρη εξέλιξη  του συστήματος «Άρτεμις»,  η δομή του  οποίου  αποτελεί πρωτοβουλία του ΣΕΚ.

2. Εθνικό σχέδιο γενετικής βελτίωσης και αξιοποίησης των φυλών των αγροτικών ζώων-  Αύξηση της  παραγωγικότητας των εκτρεφόμενων ζώων -  

3. Η δημιουργία κτηνοτροφικών ζωνών κατάλληλης έκτασης και εξασφάλιση    υποδομών, όπως οδική πρόσβαση, δίκτυο ηλεκτρισμού και ύδρευσης, θα συμβάλλει
στην αναζωογόνηση των  ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών  και στη μετατροπή τους σε περιοχές με συγκριτικά πλεονεκτήματα,  στη δημιουργία βιώσιμης και ανταγωνιστικής κτηνοτροφίας, στην αποκατάσταση της ισορροπίας του οικοσυστήματος με την ορθολογικότερη διαχείρισή του.

4. Κίνητρα για σύνδεση κτηνοτροφικής παραγωγής με τουρισμό: Αυτό μπορεί να γίνει  με τη δημιουργία  πρότυπων  επισκέψιμων  κτηνοτροφικών  μονάδων, με  επιχειρηματικές  συνεργασίες  με τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου,  με προώθηση τοπικών   προϊόντων σε  ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα,  ανάπτυξη δράσεων γαστρονομικού τουρισμού και πολλά άλλα.

5. Δημιουργία Ομάδων Παραγωγών μέσα από Συνεταιρισμούς
Οι Οργανώσεις  Παραγωγών και ιδίως οι  Συνεταιρισμοί θα πρέπει να έχουν στρατηγικό ρόλο στην ανασυγκρότηση του κλάδου, όπως συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες κτηνοτροφικά χώρες της ΕΕ..

6. Αξιοποίηση των ανανεώσιμων  πηγών ενέργειας, (π.χ. ηλιακή, γεωθερμία, αιολική) με την εφαρμογή  Ειδικού Προγράμματος και  με γενναία επιδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων για την  παραγωγή ενέργειας με σκοπό  την κάλυψη των ενεργειακών  της αναγκών (αυτοκατανάλωση)  αλλά και τη διοχέτευση  στο δίκτυο της ΔΕΗ προς πώληση  της ενέργειας που περισσεύει.

7. Ασφάλιση  ζωικού κεφαλαίου ΕΛΓΑ :  Προτείνεται τροποποίηση των Νόμων και των Κανονισμών  ασφάλισης με σκοπό την : 
Προσθήκη  στους ασφαλιζόμενους κινδύνους και άλλων  ασθενειών  όπως
-       Ο καταρροικός πυρετός του  προβάτου  
-       Η Ευλογιά αιγοπροβάτων
Μείωση της  ασφαλιστικής εισφοράς ανά ζώο και των τελών εκτίμησης 
Επίσπευση της πληρωμής των αποζημιώσεων

Συμπερασματικά, η  στήριξη των κτηνοτρόφων είναι ουσιαστικά στήριξη της εθνικής οικονομίας και της  ελληνικής περιφέρειας, αφού οι κτηνοτρόφοι αποτελούν βασικούς  συντελεστές βιωσιμότητας της υπαίθρου. Ταυτόχρονα μπορούμε να εξασφαλίσουμε την αυτάρκεια της χώρας σε γάλα και κρέας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού απαιτείται Εθνική στρατηγική  για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και ουσιαστική συνεργασία της πολιτείας με τις οργανώσεις των αγροτών- κτηνοτρόφων για τη χάραξή της.
                            
                                                                   Με τιμή
                           Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΚ




                                Παναγιώτης Πεβερέτος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.