Την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 τίμησε η Βουλή των Ελλήνων με εορταστική εκδήλωση που επιμελήθηκε ο Σύλλογος των Υπαλλήλων της Βουλής και πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ολομέλειας, παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση.
Τον πανηγυρικό της ημέρας με θέμα «Οι γενναίες μας φορεσιές» εκφώνησε ο σκηνογράφος-ενδυματολόγος κ. Γιάννης Μετζικώφ, στέλεχος της Βιβλιοθήκης της Βουλής, ο οποίος αναφέρθηκε στην επαναστατική ενδυμασία ως δηλωτικό στοιχείο της εθνικής, ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας.
Μιλώντας για το χαρακτηριστικό παραδοσιακό ένδυμα, τη φουστανέλα, ο κ. Μετζικώφ σημείωσε: «Αυτό δεν ήταν απλώς ένα ρούχο. Ο ρόλος του μέσα στην κοινωνική μνήμη ήταν τεράστιος και καταλυτικός, γιατί ένας ολόκληρος λαός μέσα από αυτό το ένδυμα έβλεπε τις χιλιάδες των αγωνιστών που θανατώθηκαν για την ελευθερία, ένα ένδυμα σύμβολο τιμής των αγώνων του έθνους, απόλυτα ταυτισμένο με την υπόληψη, τον ηρωισμό και την ανδροπρέπεια… Η απεικόνιση του λευκοντυμένου φουστανελά, με τα χρυσαφένια ζώσματα , το φέσι και το γυμνωμένο του σπαθί, έμοιαζε σύμβολο ιδανικών και αξιών όχι μόνο για το υπόδουλο έθνος του, αλλά πανανθρώπινο, μέσα από το ιερό και αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να ζει για πάντα ελεύθερος».
Την εορταστική εκδήλωσε χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Βουλής κ. Γιάννης Σιαμπάνης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η σημασία του εορτασμού όσο πλησιάζει η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας το 1821 έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Τα 200 χρόνια αποτελούν ορόσημο δύο αιώνων προσπάθειας για τη δημιουργία κράτους που να υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών με ισονομία και δικαιοσύνη μέσα στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον».
Σημειώνεται ότι η Βουλή των Ελλήνων προγραμματίζει σειρά πολυποίκιλων εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν το 2021, για να αναδείξει τα ιστορικά γεγονότα αλλά και το πνεύμα του Αγώνα για την Εθνική Παλιγγενεσία.
Στον σημερινό εορτασμό συμμετείχαν γυναίκες και άνδρες του Λυκείου Ελληνίδων φορώντας αυθεντικές ελληνικές ενδυμασίες από την πλούσια ιματιοθήκη του Λυκείου, καθώς και οι χορωδίες Στειρίου και Διστόμου Βοιωτίας.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.